<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Hadde ikke vært mulig uten musklene til petroleumsnæringen

Grønne næringer offshore forventer en omsetning på 250 milliarder i 2030, mye hjulpet av kompetanse fra olje- og gassnæringen.

Publisert 3. apr. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 242 ord
HAVVINDMARKEDET LEDER AN: Grønne næringer offshore omsatte for 46 milliarder i 2021, hvor havvind var den største bidragsyteren. Foto: NTB scanpix

Offshoreindustrien har hatt en betydelig vekst i grønn omsetning i 2021, med en omsetning på hele 46 milliarder kroner, ifølge en kartlegging av Menon Economics.

Kartleggingen er gjort på vegne av Offshore Norge. Den baserer seg på spørreundersøkelser, intervjuer og tredjepartskilder.

Offshorenæringens vekst i grønn omsetning har frem til nå i hovedsak vært drevet av aktivitet i havvindmarkedet, og 90 prosent av inntektene i 2021 kom fra eksport og salg fra norske selskaper i utlandet.

Sysselsettingen i havvind, hydrogen og CCS (karbonfangst og -lagring) var på 5.600 personer.

Vekst avhenger av myndighetene

Frem mot 2030 forventes det en betydelig vekst i både omsetning og sysselsetting i de nye grønne næringene. I 2030 har Menon Economics kartlagt at aktørene i sum forventer en sysselsetting på omkring 30.000.

– Usikkerheten knyttet til hvor stor satsingene blir og hvor raskt de kommer på plass, vil avhenge av geopolitiske forhold og om myndighetene greier å overholde tidsfrister og sikre areal og rammebetingelser, heter det i oppsummeringen av rapporten.

Aktørene har ambisiøse investeringsplaner. Frem mot 2030 forventer de i sum å investere for 125 milliarder kroner i Norge.

Ikke vært mulig uten petroleumsnæringen

Erfaring og kompetanse fra olje- og gass driver omsetningsutviklingen, heter det i oppsummeringen.

Grønne næringer offshore forventer en omsetning på 250 milliarder i 2030, opp fra 46 milliarder i 2021.

– Dette hadde ikke vært mulig uten erfaringen og musklene til petroleumsnæringen, og tusenvis av dyktige medarbeidere som bygger på over 50 års erfaring med arbeid på sokkelen, sier adm. direktør Hildegunn T. Blindheim i Offshore Norge.