<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bestiller nytt havvindskip

Havfram har lagt inn bestilling på sitt andre installasjonsskip for offshore vind. Prisen ligger trolig på 300-400 millioner dollar.

Publisert 18. apr. 2023
Oppdatert 19. apr. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 504 ord
ØKER KAPASITETEN: Konsernsjef Ingrid Due-Gundersen i Havfram og Havfram Wind-sjef Even Larsen gjør en ny milliardinvestering når installasjonsskip nummer to nå sendes i bestilling. FOTO: HAVFRAM

Havfram dobler flåten når selskapet nå bestiller sitt andre oppjekkbare installasjonsskip for offshore vind.

Bestillingen er utøvelsen av en opsjon som selskapet har med verftet CIMC Raffles i Kina, hvor det allerede har sitt første installasjonsskip under bygging.  Selskapet har nå to opsjoner igjen.

Etter det Finansavisen erfarer, ligger prisen på 300–400 millioner dollar, som for det første skipet. Det tilsvarer mellom 3,1 og 4,1 milliarder kroner.

Installasjonsskipet er planlagt lever i fjerde kvartal 2025, og vil ha samme design som det som er i bestilling. Det vil ha en kapasitet på å installere offshore vindturbiner med en rotordiameter på mer enn 300 meter og fundamenter på inntil 3.000 tonn.

Kontrakter ligger bak

Bestillingen kommer på bakgrunn av en rekke kontrakter som Havfram er tildelt den seneste tiden, og er derfor ingen stor overraskelse. 

For tre uker siden uttalte konsernsjef Ingrid Due-Gundersen i Havfram til Finansavisen at alle oppdragene selskapet hadde fått, tilsa to skip, og at selskapet var «i en prosess om skip nummer to».

Havfram ble nylig tildelt en kontrakt med Ørsted om å installere vindturbiner på Hornsea 3 utenfor Norfolk, med oppstart våren 2026. 

Videre er Havfram valgt som foretrukket leverandør for installasjon av vindturbiner på svenske Vattenfalls Norfolk-prosjekter. Avtalen omfatter transport og installasjonsarbeider over en periode på tre år, med oppstart våren 2027. Etter det Finansavisen erfarer har denne kontrakten alene en verdi på 2–3 milliarder kroner.

I BESTILLING: Havfram har nå to oppjekkbare installasjonsskip i bestilling hos CIMC Raffles i Kina. FOTO: HAVFRAM

I forrige uke inngikk Havfram også en kontrakt med RWE for turbininstallasjoner på Nordseecluster-prosjektet. Dette starter sommeren 2026.

– Med disse kontraktene har vi god dekning på de to skipene, sier Due-Gundersen.

Egenkapital og bank

I november og desember i fjor hentet Havfram egenkapital på til sammen 500 millioner dollar, eller 5,2 milliarder kroner, fra sin hovedeier Sandbrook Capital og kanadiske PSP Investments.

Dette dekker egenkapitalandelen for de to skipene som nå er bestilt. I tillegg jobbes det videre med bankfinansiering.

– Vi har god dialog med bankene rundt finansiering, er alt Due-Gundersen ønsker å si om dette nå. 

Hun har tidligere uttalt at selskapets forretningsplan i første omgang er å investere i tre–fire skip.

– Hva skal til for at dere bestiller enda ett?

– Strategien vår er å ha god visibilitet på kontrakter før ventuelle ytterligere nybygg bestilles, sier konsernsjefen.

I en pressemelding tirsdag opplyser Havfram at selskapet opplever stigende etterspørsel etter kapasitet innen offshore vind, og at byggingen av stadig større turbinkomponenter krever stadig større installasjonsskip.


Havfram

  • Havvindselskap som tilbyr installasjon av vindturbiner, utvikling av havvindparker og elektrifiseringsprosjekter basert på havvind.
  • Har nå to oppjekkbare installasjonsskip under bygging i Kina.
  • Er ikke børsnotert. Majoritetseier er amerikanske Sandbrook Capital – et klimafond som investerer i infrastrukturselskaper innen fornybar energi. HitecVision er også på eiersiden.