<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Godt Archer-kvartal rammet av valuta

Archer leverte varene i første kvartal, men en svak krone ødela litt av festen. 

Publisert 10. mai 2023
Oppdatert 10. mai 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 470 ord
FIKK SVING PÅ DRIFTEN: Archer kunne vise til en økning på 55 prosent i driftsresultatet før av- og nedskrivninger i første kvartal.  FOTO: FINANSAVISEN

 

Oljeserviceselskapet Archer la bak seg et godt første kvartal med høyere intekter og bedre drift, men valutaeffekter bidro til å ødelegge for bunnlinjen.

Omsetningen økte med 22 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i år, og landet på 267 millioner dollar, tilsvarende 2,8 milliarder kroner.  Driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) økte med 55 prosent og landet på 25 millioner dollar.

TILFREDS MED KVARTALET: Konsernsjef Dag Skindlo i Archer. FOTO: Archer

– Vi leverer godt på tvers av divisjonene, til tross for at første kvartal historisk har lavere aktivitet og færre driftsdager, sa Archer-sjef Dag Skindlo i fobindelse med fremleggelsen av kvartalsrapporten.

Før skatt satt imidlertid selskapet igjen med et tap på 16 millioner dollar i kvartalet, mot et overskudd på 17 millioner i tilsvarende periode i fjor. Det svake resultatet skyldes blant annet en negativ valutakurseffekt på 9 millioner dollar og en reduksjon i markedsverdien på en av selskapets investeringer.

I rute til å nå målene

Skindlo peker likevel på at den landbaserte borevirksomheten leverte bedre enn ventet, og han opplever fortsatt økt etterspørsel internasjonalt for selskapets brønntjenester. 

– Vi er i rute til å nå våre finansielle prognoser for inneværende år, legger han til.

Archer opprettholder sine forventninger om at omsetningen vil vokse med 10–12 prosent fra 2022 til 2023, og at EBITDA vil bli 25-35 prosent høyere.

Selskapet gjentar samtidig at driftsinvesteringer ventes å utgjøre 3-4 prosent av omsetningen i år.

Er refinansiert

Med høy gjeld så Archer seg nødt til å gjennomførte en refinansiering tidligere i år, og i mars ble det blant annet hentet 100 millioner dollar i egenkapital. Der fikk John Fredriksens investeringsselskap Hemen Holding den største kakebiten.

Emisjonen måtte imidlertid gjøres til kjemperabatt. Kursen ble satt til 1 krone – en femtedel av børskursen. Det førte til at aksjekursen stupte, og siden har den holdt seg rundt emisjonskursen.

I tillegg bidro refinansieringen til å redusere netto rentebærende gjeld fra 506 millioner dollar til 395 millioner dollar, der gjeldsforfallene i hovedsak er skjøvet til 2027. Den gjenværende gjelden har en gjennomsnittlig rente på 7,5 prosent.

DNB Markets og Pareto Securities er to av meglerhusene som har tatt opp igjen dekning av Archer-aksjen, og begge har en kjøpsanbefaling. De var for øvrig begge med å tilrettelegge for emisjonen.

Martin Huseby Karlsen, analytiker i DNB Markets og kåret til Norges beste offshoreanalytiker av Kapital i 2022, gjenopptok sin dekning i en analyse med tittelen «På tide med en ny visitt», og satte kursmålet til 1,50 kroner pr. aksje. Pareto Securities opererer med samme kursmål.

Archer

(Mill. USD)1.kv/231.kv/22
Driftsinntekter266,6219,1
Driftsresultat12,8−2,0
Resultat før skatt−16,117,3
Resultat etter skatt−17,913,9