<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økte resultatet med 1,8 milliarder kroner

Verdiendringer på kraftkontrakter ga et kraftig resultatløft for Eviny i første kvartal.

Publisert 11. mai 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 292 ord
TAR GREP: – Vi er nødt til å gjøre grep fremover for å styrke konkurransekraften, sier konsernsjef Ragnhild Janbu Fresvik i Eviny. Foto: Eivind Senneset

I årets første kvartal fikk Eviny et resultat på 1,91 milliarder kroner, opp 1,82 milliarder kroner fra samme kvartal i 2022. Hovedårsaken er positive verdiendringer på kraftkontrakter. Det underliggende resultatet er imidlertid svekket fra i fjor.

Lavere underliggende resultat

Det underliggende resultatet (justert for verdiendringer på sikringskontrakter og vesentlige engangseffekter) gikk ned fra 896 millioner til 585 millioner kroner. Selskapet forklarer det med redusert kraftpris, økt grunnrenteskatt og en ny avgift på kraftproduksjon.

– En reduksjon på over 300 millioner kroner i underliggende resultat viser hvor sårbare vi er for fall i kraftprisene, og vi må ta høyde for at prisene på sikt kan normaliseres til et lavere nivå. Fornybar kraftproduksjon står for hele 96 prosent av kvartalsresultatet vårt. Vi har mange andre selskaper i Eviny-konsernet som trenger et løft i inntjening, og vi er derfor nødt til å gjøre grep fremover for å styrke konkurransekraften, sier konsernsjef Ragnhild Janbu Fresvik i Eviny.

Vekst

I løpet av første kvartal hadde Eviny brutto driftsinntekter på 4,86 milliarder kroner, mot 2,59 milliarder kroner året før. Driftsresultatet var på 3,41 milliarder kroner, opp fra 1,22 milliarder kroner for et år siden. Resultat før skatt endte på 3,70 milliarder kroner, mot 1,29 milliarder kroner i første kvartal 2022.

Kraftprisene har gått betydelig ned fra de høyeste nivåene i fjor. I forhold til normalnivået er det likevel fortsatt relativt høye priser, og det skyldes særlig prisene på gass og CO2.

Totalt resultatbidrag fra kraft- og valutakontrakter (sikring og trading, urealisert og realisert) var positivt med 1,3 milliarder kroner i første kvartal 2023. Tilsvarende bidrag samme kvartal i 2022 var minus 1,3 milliarder kroner.

100 årsverk forsvinner

Kvartalstallene blir lagt frem tre dager etter at det ble kjent at Eviny skal kutte 250 millioner kroner i stabs- og støtteressurser. Det gir en reduksjon på netto 100 årsverk.