<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sikret kontrakt verdt 2,3 milliarder med Ørsted

Aker Carbon Capture har inngått et stort karbonfangstprosjekt sammen med danske Ørsted. Røkke-selskapene fyker opp på børs.

Publisert 15. mai 2023
Oppdatert 15. mai 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 377 ord
STORKONTRAKT: For Valborg Lundegaard, adm. direktør i Aker Carbon Capture. Foto: Siv Dolmen

   -  

Aker Carbon Capture skal levere fem Just Catch-enheter og utstyr til en verdi over 200 millioner euro til Ørsted bioenergianlegg i Danmark. Det melder selskapet i en børsmelding mandag.

I dagens valuta er kontrakten verdt over 2,3 milliarder kroner.

– Vi er stolte av partnerskapet vårt med Ørsted og ser på dette prosjektet som en milepæl for vårt standardiserte Just Catch-konsept, et modulært og konfigurerbart tilbud som muliggjør tids- og kostnadseffektiv implementering av karbonfangstenheter på mellomstore utslippskilder, sier adm. direktør Valborg Lundegaard.

Kapasitet på 500.000 tonn

Karbonfangstanleggene vil bli levert til Ørsteds flisfyrte Asnæs-kraftverk og Avedøre halmfyrte kraftverk. Sammen vil de ha en installert fangstkapasitet på 500.000 tonn CO2 per år.

OPP PÅ BØRS: Aker Horizon-sjef Kristian Røkke, som eier 43,3 prosent av karbonfangstselskapet Aker Carbon Capture. Foto: Thomas Bjørnflaten

– Aker Carbon Captures standardiserte løsninger, inkludert Just Catch, og strategiske partnerskap med bransjeledere som Ørsted og Microsoft, vil skape betydelige vekstmuligheter i fremtiden, fortsetter Aker Horizons-sjef Kristian Røkke.

Kontrakten er en del av den 20 år lange karbonfangst-kontrakten fra det danske energibyrået (DEA) til Ørsted. Finansieringen vil muliggjøre realiseringen av den første fullskala karbonfangst- og lagringsverdikjeden i Danmark, opplyses det. Prosjektet i helhet blir levert av Ørsted, Aker Carbon Capture, Microsoft og Northern Lights.

Bygging starter snart

Ørsted forventer at byggingen av karbonfangstenhetene ved Asnæs og Avedøre starter i juni 2023. Anbudskonkurransen er fullført når kontrakten er signert av Ørsted og DEA, som forventes å finne sted kort tid etter utløpet av den obligatoriske stillstandsperioden.

I løpet av 2025 vil de begynne å fange og lagre biogent karbon, og ved inngangen til 2026 vil de to kraftverkene fange og lagre rundt 430.000 tonn CO2 pr. år, skriver Ørsted i en pressemelding.

De 430.000 tonnene med biogen CO2 fra Asnæs og Avedøre skal fraktes til Northern Lights sitt reservoar i den norske delen av Nordsjøen. Northern Lights eies av Equinor, Shell og TotalEnergies, og inngår i Langskip-satsingen.

«Realiseringen av prosjektet vil være det første skrittet i å etablere en storskala CO2-infrastruktur over hele Danmark, da Asnæs kraftverk ikke bare vil fungere som knutepunkt for fangst og skipsfart av Ørsteds egen biogene CO2, men potensielt også for frakt av CO2 produsert av andre utslippere», skriver selskapet.

I slutten av april la Aker Carbon Capture frem kvartalsrapporten, som ble en stor skuffelse. Det førte til at flere analytikere kuttet kursmålene kraftig.