<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kollaps i antall oljerigger i USA

Det var 11 færre aktive oljerigger i USA denne uken. Det er det største ukentlige fallet siden september 2021.

Publisert 20. mai 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 408 ord
NEDTUR: Oljeservice og oljeproduserende selskaper har blitt hardt rammet i det siste. Her representert ved et oljefelt i Mexicogulfen der Chevron er operatør. Bloomberg

Antall aktive oljerigger i USA har falt tungt denne uken, sett mot uken før, ifølge oljeservicegiganten Baker Hughes' ukentlige riggtelling.

Denne uken var 575 antall aktive oljerigger i USA – 11 færre enn uken før – og markerer altså det største fallet på ukentlig basis siden september 2021, ifølge Bloomberg.

Dette er også det laveste antall aktive oljerigger siden juni 2022. Antall aktive gassrigger var uendret med 141 i drift denne uken.

Rapporten er nøye fulgt av markedsaktører og anses som en tidlig indikator for fremtidig produksjon. Ifølge Bloomberg har flere amerikanske skiferprodusenter svart med å sakke ned på aktiviteten som følge av lavere olje- og gasspriser.

Kraftig fall i gassprisen

Oljeprisen har beveget seg nedover i år, men har den seneste tiden stort sett holdt seg stabil rundt nåværende pris på 75-76 dollar pr. fat.

Verre har det gått med gassprisen, som er ned vel 30 prosent den seneste måneden. Fredag kostet den europeiske gassen, målt ved Dutch TTF, for rett under 30 euro pr. megawatt (MWh). 

Det tilsvarer rundt 55 dollar pr. fat oljeekvivalenter – det laveste nivået siden juni 2021. Det betyr at gassen er blitt billigere enn oljen igjen, men det er verdt å nevne at prisen likevel er høy i et historisk perspektiv.

Ifølge analytiker Ole Hvalbye i SEB, skyldes fallet i gassprisen en cocktail av høy europeiske lagre, Kina som ennå ikke er helt tilbake i markedet og resesjonsfrykt.

Han beskriver markedet som fortsatt veldig usikkert, noe som gjør det vanskelig å prise gassprisen. Et marked i limbo, ifølge ham, som kan endre seg raskt.

«Det er fortsatt volatilt, og man vet samtidig at markedet plutselig kan snu fra et kjøpers til selgers marked over natten, det er der vi er nå», sa han til Finansavisen fredag.

Mulig norsk riggfest

Men her hjemme i Norge kan det fort bli et hett riggår neste år. Det har lenge vært ventet et avslappet år i år, men med både Vår Energi og Equinor ute etter riggkapasitet for 2024, kan det bli trangt i døren.

En rekke rigger er nemlig blitt sendt ut av landet den seneste tiden, hvilket tilter markedsbalansen i favør av riggeierne.

«Dette er positivt for markedsbalansen for «harsh environment»-rigger. For første gang siden 2013/2014 begynner det å bli et stramt riggmarked i Norge», sa analytiker Martin Huseby Karlsen nylig.

Ifølge ham er dette positivt for selskaper som er eksponert mot dette markedet, som Transocean, Odfjell Drilling, Seadrill, Northern Ocean og SFL, samt Dolphin Drilling, som markedsfører to nybygg.