<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Betydelig bedring for Seadrill

– En sterk start på 2023, sier konsernsjef Simon Johnson, etter at Seadrill fikk et driftsresultat på 550 millioner kroner i første kvartal.

Publisert 23. mai 2023
Oppdatert 23. mai 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 396 ord
SER FORTSATT BEDRING I RIGGMARKEDET: Konsernsjef Simon Johnson i Seadrill. Foto: Ivan Kverme

 

I takt med bedre riggmarkeder, gjør også Seadrill det stadig bedre.

I første kvartal hadde riggselskapet inntekter på 266 millioner dollar, opp fra 228 millioner dollar i kvartalet før. Riggflåten hadde en utnyttelse på 96 prosent.

Det justerte driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) ble på 85 millioner dollar, mens driftsresultatet landet på 51 millioner, eller 550 millioner kroner. 

Til sammenligning hadde selskapet i fjerde kvartal i fjor en justert EBITDA på 41 millioner dollar og et driftsresultat på -7 millioner.

– Seadrill har hatt en sterk start på 2023, med nær full utnyttelse av flåten og ferdigstillelse av Aquadrill-oppkjøpet i april, sier konsernsjef Simon Johnson i kvartalsrapporten som ble lagt frem tirsdag.

Gir guiding

Seadrill hadde en ordreinngang på 39 millioner dollar, og ved utgangen av kvartalet var ordrereserven på 2,2 milliarder dollar, ned fra 2,3 milliarder i foregående kvartal. Inklusive Aquadrill var ordreboken på 2,6 milliarder dollar i begynnelsen av april.

Kontantbeholdningen falt til 491 millioner dollar ved utgangen av første kvartal, fra 598 millioner i foregående kvartal.

Selskapet gir guiding for 2023, og venter inntekter på mellom 1.435 og 1.485 millioner dollar og en EBITDA på mellom 435 og 485 millioner dollar i år.

«En fortsatt bedring i de fundamentale forholdene underbygger de positive utsiktene for olje- og gassektoren og Seadrill,» skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Med forventninger om økt etterspørsel og en strammere tilbudsside i oljemarkedet, ser riggselskapet for seg økt etterspørsel etter riggtjenester. 

Selskapet venter en ytterligere tilstramming i ultradypvannsmarkedet for boreskip, hvor dagratene nå ligger rundt 450.000 dollar. 

Videre venter det fortsatt et dempet «harsh envorinment»-marked i Norge i år, men ser en tilstramming fra 2024 med økt utnyttelse og høyere rater.

Har 29 rigger

Seadrill gikk gjennom en omfattende finansiell restrukturering i fjor, hvor gjeld for 5 milliarder dollar ble omgjort til egenkapital. Siden dette har selskapet redusert gjelden ytterligere. 

Dette har også gjort kreditorene til de største aksjonærene i selskapet, hvor statlige Eksfin er størst.

I forbindelse med restruktureringen kvittet selskapet seg med 11 rigger, og i fjor høst kvittet det seg med ytterligere syv jack-up-rigger som det solgte til Ades. I år har selskapet solgt sin 35 prosent eierandel i Paratus Energy, men har samtidig kjøpt opp selskapet Aquadrill.

Seadrill opererer nå en flåte på 29 rigger, hvorav det eier 22 selv.

Seadrill

(Mill. USD)1.kv/234.kv/22*
Driftsinntekter266228
Driftsresultat51−7
Resultat før skatt44−23
Resultat etter skatt43**249
* Foregående kvartal.

** Inkl. res. fra ikke-videreført virksomhet på 272 mill.