<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norge økte LNG-eksporten med 2.500 prosent

Norsk LNG-eksport til Europa økte med over 2.500 prosent etter at produksjonen fra Snøhvit ble gjenopptatt.

Publisert 15. juni 2023
Oppdatert 15. juni 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 210 ord
MELKØYA HAR FØRT TIL EN ENORM VEKST: Snøhvit LNG står for det meste av norsk LNG-eksport. Foto: Equinor

Norge har økt LNG-eksporten til Europa med 2.527 prosent så langt i år, sammenlignet med samme periode i fjor, kommer det frem i en rapport fra IEA.

Norge har eksportert 1.918 millioner kubikkmeter LNG hittil i år, sammenlignet med 73 millioner kubikkmeter samme periode i fjor. Snøhvit LNG står for det meste av norsk LNG-eksport, og den massive økningen skyldes at produksjonen fra Snøhvit ble innestengt etter en brann i LNG-anlegget på Melkøya i 2020. Anlegget kom igjen i normal drift i juni 2022, og produksjonen fra Snøhvit ble gjenopptatt. 

Dette kan man også se i kvartalsrapporten til Equinor. Samtidig som LNG-eksporten har økt, leverte Equinor i mai en samlet egenproduksjon på 2,13 millioner fat oljeekvivalenter om dagen for første kvartal, som er en oppgang fra 2,12 millioner pr. dag i samme kvartal 2022.

Rakk akkurat rekordnivåer

Prisene på gass steg kraftig på grunn av Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor og toppet seg på over 300 euro pr. megawattime (MWh). Større import av flytende naturgass og økte lagre har sendt prisene i fritt fall i andre kvartal. Nå er prisen på gass 45 euro pr. megawattime.

Gassanlegget på Melkøya rakk akkurat å komme tilbake i produksjon da gassprisen var på historisk høye nivåer sommeren 2022, men har siden vært med på prisfallet.