<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Cadeler og Eneti slår seg sammen

Havvindselskapet Cadeler slår seg sammen med Eneti og får en flåte på ti skip.

Publisert 16. juni 2023
Oppdatert 16. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 328 ord
Et oppjekkbart transport- og installasjonsskip for havvindturbiner - eid av Cadeler. Foto: Cadeler

 

Havvindselskapene Cadeler og Eneti er blitt enige om å slå seg sammen.

Det vil skape et av de største selskapene med en av de mest diversifiserte flåtene av transport- og installasjonsfartøyer i industrien.

Cadeler eier to slike fartøyer i dag, og har i tillegg fire under bygging med levering i 2024 og 2025.

Eneti eier fem vindturbininstallasjonsskip, og har ytterligere to under bygging med levering i 2024 og 2025. Tre av Enetis skip anses ikke som kjernevirksomhet, og kan bli avhendet før eller etter sammenslåingen.

Cadeler er i dag notert på Oslo Børs med en børsverdi på nesten 10 milliarder kroner, mens Eneti er New York-notert og prises til i underkant av 5 milliarder kroner.

Oppgjøret skjer i aksjer, hvor bytteforholdet er 3,41 Cadeler-aksjer for hver Eneti-aksje. Etter sammenslåingen vil de nåværende aksjonærene i Cadeler og Eneti eie henholdsvis 60 og 40 prosent av det kombinerte selskapet.

Det sammenslåtte selskapet vil hete Cadeler, og ha hovedkontor i København, og aksjene vil være notert både på New York Stock Exchange og på Oslo Børs.

– Dette er en strategisk transaksjon som kombinerer to ledende offshore vindselskaper. Det underbygger Cadelers visjon og evne til å legge til rette for energiovergangen, og jeg støtter transaksjonen, sier styreleder Andreas Sohmen-Pao i Cadeler i en melding fra selskapet.

– Kombinasjonen vil representere et betydelig steg opp i vår evne til å møte den økte globale etterspørselen etter prosjekter med større omfang og prosjektstørrelse i den nødvendige energiovergangen, sier Cadeler-sjef Mikkel Gleerup i samme melding.

Sammenslåingen er enstemmig godkjent av styrene i Cadeler og Eneti. Enetis største aksjonær og tilknyttede selskaper, som til sammen eier 29 prosent av Eneti-aksjene, støtter sammenslåingen. Det samme gjør styremedlemmer og konsernsjefen i Eneti, som til sammen eier rundt 7 prosent av aksjene.

I tillegg vil Cadelers to største aksjonærer, som til sammen eier rundt 45 prosent av Cadeler-aksjene, stemme for sammenslåingen.

Forutsatt alle godkjennelser, ventes sammenslåingen å bli gjennomført i fjerde kvartal i år.

Fredag stiger Cadeler-aksjen nær 5 prosent til 49,94 kroner.