<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flat oljepris etter Powell-uttalelser

Oljeprisen handles torsdag morgen til samme nivåer som ved børsslutt onsdag.

Publisert 22. juni 2023 kl. 08.32
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 266 ord
SANNSYNLIG KVARTING: Sentralbanksjef Jerome Powell uttalte onsdag at renten sannsynligvis vil heves med minst 25 basispunkter innen året er slutt. Foto: Bloomberg

Torsdag morgen handles oljeprisen til omtrent samme nivåer som ved børsslutt onsdag. Brent-futures handles til 76,75 dollar fatet, mens WTI-oljen handles til 72,19 dollar pr. fat.

Oljeprisen trekkes i positiv retning av hint til økt etterspørsel fra Kina, samtidig som den trekkes i negativ retning av USAs sentralbanksjef Jerome Powells uttalelser onsdag, ifølge Reuters.

På forrige ukes sentralbankmøte besluttet sentralbanken (Fed) at det skulle holde rentenivået enn så lenge. Onsdag understreket Powell at dette kun var midlertidig og at det var «stor sannsynlighet» for at renten vil å heves med minst en kvarting innen året er omme. 

– Vi har fortsatt en lang vei å gå, sa Powell om inflasjonsbildet. 

Torsdag kommer statistikk på amerikanske oljelagre. Foreløpige tall viser en nedgang på 1,2 millioner fat i uken som endte 16. juni - stikk motsatt av oppgangen på 300.000 fat som analytikere ventet på forhand.

Overraskende svak

– Oljeprisen er overraskende svak, tross OPECs produksjonskutt, sa analytiker Erik Aspen Fosså i Carnegie i onsdagens børsintervju.

I måneden som har gått har prisen på nordsjøoljen holdt seg mellom 72 og 77 dollar, og har falt tilbake til samme nivåer som sommeren 2021. Dette gjør at flere analytikere tror estimatene på de store oljeselskapene på Oslo Børs må ned.

– Innen olje er det ikke ufornuftig å tenke at estimatene skal ned. Oljeprisen er lavere nå enn det de fleste analytikerne har lagt til grunne for i sine analyser, sier Paul Harper i DNB Markets.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets mener også at konsensusestimatene for oljeselskapene er altfor høye, og tror Equinors inntjening i inneværende kvartal vil være 73 prosent lavere sammenlignet med fjorårets beste kvartal.