<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vår Energi sluker konkurrent

Vår Energi blar opp over 24 milliarder kroner for Neptune Energys norske olje- og gassvirksomhet. Nå vil de skape en utbyttemaskin.

Publisert 23. juni 2023
Oppdatert 23. juni 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 933 ord
KJØPES OPP: Vår Energi sier kjøpet av Neptune Energy Norge vil styrke fremtidig utbyttekapasitet. Foto: Neptune Energy

 

Olje- og gasselskapet Vår Energi har fredag inngått avtale om å kjøpe 100 prosent av aksjene i Neptune Energy Norge til 2,275 milliarder dollar – noe som tilsvarer 24,4 milliarder kroner.

Neptune Energy Norge har eierskap i tolv produserende felt. Av disse er selskapet operatør i tre, og Equinor i syv. Transaksjonen vil dermed gi flere operatørskap og ytterligere styrke partnerskapet mellom Vår Energi og Equinor, heter det i børsmeldingen.

Oppkjøpet finansieres gjennom tilgjengelig likviditet og kredittfasiliteter, og er ventet å styrke fremtidig utbyttekapasitet, ifølge Vår Energi.

– Vi får økt kontantstrøm som følge av kjøpet. Neptune Norge er i en god posisjon med mange viktige ferdigstilte prosjekter. De har begrensede investeringer foran seg, men økende inntekt. Økt kontantstrøm øker vår evne til utbytte, sier konsernsjef Torger Rød under en pressekonferanse fredag morgen.

– Vi liker avtalen

Analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier kaller kjøpet logisk.

– Jeg synes prisen er grei. Det er et logisk kjøp, sier han til Finansavisen.

POSITIV: – Kjøpet gir mening strategisk og prisen virker fornuftig, sier analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier. Foto: Iván Kverme

– Det hadde vært negativt om de gikk utenfor Norge, men de kjøper kun Neptune Energy Norge. Eni, som er hovedeier i Vår, har gjort transaksjonen, og har delt opp slik at Vår får den norske delen.

I en separat transaksjon har det italienske oljeselskapet Eni, som eier 63 prosent av aksjene i Vår Energi, avtalt å kjøpe de gjenværende eiendelene til Neptune-gruppen. Unntaket er virksomheten i Norge og Tyskland. 

Prisen blir 4,9 milliarder dollar, og gjennomføringen av transaksjonene er betinget av hverandre, opplyses det.

Neptune Energys hovedvirksomhet er gass, som stod for 62 prosent av produksjonen i første kvartal. Det gir Vår Energi en olje- og gassandel på rundt 60/40 innen utgangen av 2025.

– Det er produserende eiendeler, primært gass. Hovedeierandelen er i Snøhvit og Gjøa. Det gir mening strategisk og prisen virker fornuftig, sier Olaisen.

Stiger på børs

«Vi antar at markedet vil like avtalen» skriver analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets, som for øvrig er finansiell rådgiver for Vår Energi.

Sveen-Nilsen fikk rett i det. Ved lunsjtider er Vår Energi-aksjen er opp over 3 prosent på en ellers rød Oslo Børs.

«Med en lengre produksjonsprofil ser vi også en lengre levetid for et bærekraftig utbyttenivå. Vårt inntrykk er at investorene har vært bekymret for produksjons- og utbyttekapasiteten etter 2025/26. Den risikoen er nå redusert etter vår mening. Vi liker avtalen», legger han til.

Avtalen vil øke den daglige produksjonen med 67.000 fat oljeekvivalenter, samt øke de sannsynlige reservene med rundt 265 millioner fat. Vår Energi produserte 214.000 fat oljeekvivalenter pr. dag i årets første kvartal.

I høst la Vår Energi frem planer om å produsere mellom 210.000 og 230.000 fat pr. dag i 2023, noe de gjentok da rapporten for første kvartal ble lagt frem.

Holder fast på utbytteplanene

Rød sier Neptune er en «perfect fit».

– Transaksjonen vil tilføre produksjon av høy verdi og en portefølje som underbygger vår langsiktige verdiskapning og våre planer om mer enn 50 prosent produksjonsvekst innen utgangen av 2025, sier konsernsjefen.

FORNØYD: Vår Energi-sjef Torger Rød sier selskapet vil styrkes på Neptune-oppkjøpet. Foto: Ivan Kverme

Selv om utbyttekapasiteten nå øker, opprettholder Vår Energi utbytteplanene inntil videre.

– Vi opprettholder alt vi har sagt, sier Rød på pressekonferansen.

Konsernsjefen ble stilt spørsmål om når kjøpet vil slå ut i økt utbyttekapasitet.

– Det vil skje med en gang kontantstrømmen øker, svarte han.

I første kvartal betalte Vår Energi ut et utbytte på 270 millioner dollar, og opplyste om at det forventes samme utbyttebetaling i andre kvartal.

«Selskapet vil opprettholde sin utbyttepolitikk med å distribuere 20-30 prosent av kontantstrømmen fra drift etter skatt, og den forventede utbyttedistribusjonen på rundt 30 prosent for 2023 forblir uendret», står det i børsmeldingen.

Strategisk viktige felt

Rundt 300 ansatte bytter dermed arbeidsgiver fra Neptune Energy til Vår Energi.

«Vår Energi forventer å realisere synergier på omtrent 300 millioner dollar over tid, gjennom en solid utviklings- og letingportefølje, forbedret utnyttelse av eiendeler og kommersiell optimalisering av gassalgstrategien», står det videre.

Med på oppkjøpet får Vår Energi eierskap i det strategisk viktige Snøhvit-gassfeltet og det tilknyttede Melkøya LNG-anlegget, som forsterker posisjonen deres i Barentshavet. Feltene er ventet å produsere frem mot 2050, og i tillegg får de eierskap i den eneste nåværende infrastrukturen for eksport av gass i området.

Oppkjøpet er forventet å bli gjennomført i første kvartal 2024, og er avhengig av blant annet godkjenninger fra Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet.

«Vår Energi opprettholder en sterk økonomisk posisjon og har betydelig fleksibilitet med 3,8 milliarder dollar i tilgjengelig likviditet ved utgangen av første kvartal 2023», opplyser oljeselskapet.

Pareto Securities skriver i en rapport at verdivurderingsmultiplene for reserver og produksjoner er omtrent på linje med deres prising av Vår Energi, noe de anser som attraktivt. Pareto har kjøpsanbefaling på Vår Energi med et kursmål på 40 kroner – godt over dagens kurs på 27 kroner.

«Vi mener oppkjøpet vil øke selskapets verdi på grunn av fravær av utvanning av aksjekapital, høy andel gass og sterke kontantstrømmer på kort sikt som komplementerer selskapets vekstmål på over 50 prosent innen 2025», skriver meglerhuset.