<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utløser «gullrush» i batterier

Kina vil bli karbonnøytralt og investerer enorme summer på å legge om energisystemet. Batterier blir sentralt, og «alle» vil nå inn i energilagring.

Publisert 28. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 342 ord
Article lead
lead
STORE KLIMAPLANER: For Kinas president Xi Jinping. Foto: NTB
STORE KLIMAPLANER: For Kinas president Xi Jinping. Foto: NTB

Energilagring er den nye, store «go to»-sektoren i Kina, og tiltrekker seg alt fra teknologigründere til matprodusenter, skriver Financial Times

Tall fra den kinesiske selskapsinformasjonsleverandøren Aiqicha viser at nesten 109.000 kinesiske virksomheter nå er registrert som energilagringsselskaper – en drøy dobling de seneste tre årene.

– Dette er et gullrush, og økningen er dramatisk. Vi har sett denne endringen på bare 2-3 år. Det er en eksisterende bransje...men den var ikke sexy, uttaler Yijing Wang, gründer av det cleantech-fokuserte investeringsrådgivningsselskapet 2060 Advisory. 

7.000 milliarder dollar

Den sterke trenden henger sammen med president Xi Jinpings løfter om at Kina skal bli tilnærmet karbonnøytralt innen 2060, med CO2-utslipp som topper ut før 2030. Energilagring, inklusive store batteripakker for lagring på strømnettet, blir sett på som helt sentralt når Kina går inn med massiv, statlig finansiering for å legge om energisystemet der kullkraft gjør landet til verdens største forurenser.

Goldman Sachs anslår ifølge avisen at energiomleggingen representerer investeringsmuligheter på mer enn 7.000 milliarder dollar frem til 2040. I dette inngår prognoser om at Kina trenger rundt 520 GW energilagring innen 2030, med så mye som 410 GW fra batterier. Dette gjenspeiler 70 ganger 2021-nivåer.

Batteriteknologi støtter planen om å kutte kullforbruket og installere enorme mengder sol- og vindkraft, og fungerer som støtte når fornybare energikilder ikke produserer nok elektrisitet.

Frykter «boom-and-bust»

Samtidig frykter analytikere en «boom-and-bust»-syklus når aktører uten bransjeerfaring – deriblant matprodusenter som Nanfang Black Sesame Group-eide Jiangxi Xiaohei Xiaomi Food – jakter statlige penger.

– Overkapasitet utgjør fremdeles den største risikoen for investorer som investerer i Kinas batteriverdikjede, men skala og teknologi vil sannsynligvis også begrense de langsiktige vinnerne til en liten gruppe selskaper, sier den Hongkong-baserte Bernstein-analytikeren Neil Beveridge til Financial Times.

Han peker overfor avisen også på USA-politikken som går ut på å kutte amerikansk avhengighet av kinesisk cleantech, inklusive batteriprodusenter. 

– Kinas isolasjon på den internasjonale scenen ser ut til å være blant investorenes største bekymringer. Mens Kina har mistet det amerikanske markedet, dominerer landet fortsatt andre markeder og vil være en ledende aktør i Europa, la han til.