<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan ødelegge et helt økosystem

USA sikter mot å produsere 50 millioner tonn rent hydrogendrivstoff innen 2050, men vannmangel kan sette hele planen i fare.

Publisert 3. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 484 ord
DRØMMER GRØNT: USAs president Joe Biden. Foto: NTB

USAs president Joe Biden har store, grønne planer. Eksempelvis har det amerikanske energidepartementet (DOE) 33 prosjekter på sin «shortlist» over potensielle steder for hydrogenproduksjon. Haken er at ni av dem ligger i områder med høyt press på vannressursene, går det frem av en Rystad-analyse Reuters viser til. 

En av disse ni kandidatene er Texas-havnebyen Corpus Christi, som er midt inne i en flerårig tørkeperiode. Et produksjonsanlegg for hydrogen vil kreve millioner av liter vann, mengder lokale myndigheter hevder de kan levere ved å bygge et avsaltingsanlegg for havvann.

DELER UT MILLIARDER: USAs energiminister Jennifer Granholm. Foto: NTB

Motstanden fra miljøgrupper, lokale innbyggere og enkelte folkevalgte er sterk.

«Det gir ingen mening å skape en påstått ren energikilde som i sin tur ødelegger et helt økosystem, truer andre økonomier som er avhengige av et sunt buktsystem og tar vannforsyningen fra innbyggerne», skriver aktivistgruppen «Coastal Alliance to Protect the Environment» til USAs energiminister Jennifer Granholm i et brev nyhetsbyrået har fått tilgang til.

Milliarder i skattelette

De ni kandidatene med høyt press på vannressursene ligger foruten Texas i sør-California, Colorado, Kansas og New Mexico, og globalt er bildet enda verre med over 70 prosent av foreslåtte grønt hydrogen-prosjekter lokalisert i tørre områder som Midtøsten.

– De fleste av verdens planlagte grønt hydrogen-prosjekter vil bli plassert i områder med vannmangel, noe som vil skape behov for flere avsaltingsanlegg, uttaler fornybar-analytiker Minh Khoi Le i Rystad Energy til Reuters.

Biden-administrasjonen tilbyr selskaper opptil 100 milliarder dollar i skattefradrag og regioner opptil 7 milliarder dollar i tilskudd for å bygge ut hydrogenanlegg og derigjennom bidra til å nå produksjonsmålet om 50 millioner tonn rent hydrogendrivstoff innen 2050.

DOE vil kunngjøre støtteberettigede hydrogenprosjekter i september.

– Dyrt og miljøskadelig

USA har hundrevis av avsaltingsanlegg som behandler mildt brakkvann fra innlandskilder, men eksperter på vann hevder overfor nyhetsbyrået at risikoen ved å gjøre svært salt sjøvann til ferskvann er høyere.

– Å pumpe det salte biproduktet fra avsalting ut i Corpus Christi Bay kan koste fiskeindustrien rundt 6 millioner dollar pr. år ved å utrydde sjømatarter som reker og atlantisk trommefisk, sier professor Paul Montagna hos Harte Research Institute for Gulf of Mexico Studies ved Texas A&M-universitetet i Corpus Christi.

Samtidig hevder energieksperter at avsaltingsanlegg for havvann er energikrevende, samt dyre å bygge og vedlikeholde. Den vestlige halvkules største anlegg av denne typen, nær San Diego, kostet ifølge Reuters mer enn én milliard dollar å bygge, og krever nesten 275 millioner dollar i oppgraderinger for å imøtekomme nye delstatsregler til vern av marine arter som kan suges inn i inntaksrør eller påvirkes av det salte utslippet.