<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sikrer kraftleveranser

Aker Horizons har sikret seg kraftleveranser for de ti første driftsårene av sin planlagte grønne ammoniakkfabrikk i Narvik.

Publisert 5. juli 2023
Oppdatert 5. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 351 ord
KRAFTAVTALE: For Aker Horizons, ledet av Kristian Røkke. Foto: Iván Kverme

 

Aker Horizons har inngått en 10-årig kraftkjøpsavtale med Statkraft, og dermed sikret en betydelig mengde av den fornybare kraften som trengs for ammoniakkfabrikken som er under bygging i Narvik, går det frem av en børsmelding onsdag.

Statkraft-avtalen dekker de første 10 årene av driften i Narvik, med oppstart i 2028. Fabrikken med opptil 600 MW i planlagt kapasitet vil bli en av Europas første storskala grønne ammoniakkproduksjonsanlegg, med en forventet produksjon på 1.000-1.500 tonn pr. dag.

Intensjonsavtaler

Utviklingsdirektør Sverre Isak Bjørn i Aker Horizons beskriver avtalen som «avgjørende for å skape forutsigbarhet og et solid kommersielt grunnlag» for Narvik-prosjektet. 

NARVIK-PLANER: For Aker Horizons, der Sverre Isak Bjørn er utviklingsdirektør. Foto: Nicolas Tourrenc

– Denne avtalen gir prosjektet tilgang på fornybar kraft til konkurransedyktige priser, og baner vei for ny grønn industriutvikling, nye jobber og en oppskalering av den europeiske hydrogenøkonomien, sier han. 

Aker Horizons gjentar i onsdagens melding budskapet fra presentasjonen av førstekvartalstallene om at selskapet har inngått intensjonsavtaler med store europeiske energi-, industri- og kjemiselskaper – såkalt «solide motparter» – for leveranse av over 1,5 ganger planlagt volum fra Narvik Green Ammonia.

Samtidig understreker selskapet at kraftavtalen betinges av en endelig investeringsbeslutning for Narvik-prosjektet. Denne er ventet i løpet av 2025. Aker Horizons har tidligere søkt om «betraktelig støtte» fra EUs innovasjonsfond, og er også i samtaler med aktører som kan gå inn som industrielle partnere i prosjektet.

Fikk Rjukan-støtte

For en måned siden fikk Aker Horizons opptil 135 millioner kroner i finansiering fra Innovasjon Norge til et av sine andre planlagte prosjekter – et produksjonsanlegg for grønt hydrogen på Rjukan. 

Prosjektet skal etter planen produsere rundt 9 tonn grønt hydrogen pr. dag fra en elektrolysekapasitet på 20 MW. En endelig investeringsbeslutning er ventet innen utgangen av 2023, med oppstart estimert til 2025.

Også her er selskapet i samtaler med eventuelle industrielle partnere.