<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Sjokkerende at de fyller opp Putins krigskasse

EU-importen av LNG fra Russland vil nå rekordhøyder i 2023 – fire år før russiske fossiler skal være ute av systemet.

Publisert 30. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 438 ord
LNG-LEVERANDØR: Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB

EU har satt seg fore å fase ut russiske fossiler innen 2027, men veien dit er fortsatt veldig lang. I 2023 styrer EU nemlig mot rekordimport av flytende naturgass (LNG) fra Russland, skriver Financial Times.

Avisen støtter seg på en analyse miljø- og menneskerettighetsorganisasjonen Global Witness har gjort med basis i tall fra industrianalysehuset Kpler. I løpet av årets første syv måneder var Belgia og Spania de nest og tredje største kjøperne av russisk LNG bak Kina.

– Sjokkerende

Basert på spotmarkedspriser anslår analysen at EU importerte LNG for 5,3 milliarder euro i perioden.

LNG-OLIGARK: Leonid Mikhelson eier rundt 25 prosent og er styreleder i Novatek, den største ikke-statlige gassleverandøren i Russland. Foto: NTB

EUs LNG-import er opp 40 prosent fra de samme syv månedene i 2021, året før Russland gikk inn i Ukraina. Dette kommer fra et lavt utgangspunkt ettersom EU før krigen baserte seg på russisk gass via rørledninger, men 40 prosent er langt over de 6 prosentene som utgjør gjennomsnittsøkningen for import av russisk LNG på verdensbasis.

– Det er sjokkerende at EU-land har jobbet så hardt med å venne seg av rørgående russisk fossilgass, bare for å erstatte det med den sjøbårne ekvivalenten. Det spiller ingen rolle om det kommer fra en rørledning eller et skip, det betyr fortsatt at europeiske selskaper sender milliarder til (president Vladimir) Putins krigskasse, sier Jonathan Noronha-Gant, senioraktivist for fossilt brensel i Global Witness, til Financial Times.

Sårbart Europa

De største russiske volumene kommer ifølge avisen fra Yamal LNG, et joint venture hvor russiske Novatek er majoritetseier og franske TotalEnergies og kinesiske CNPC er medeiere ved siden av et kinesisk statlig fond. Analytikere påpeker overfor Financial Times at spanske Naturgy og franske Total fremdeles sitter på store kontrakter for russisk LNG, men også at dagens importnivåer gjør Europa sårbart om Kreml brått skulle bestemme seg for å kutte forsyningene.

En tjenesteperson i EU-systemet erkjenner at nettopp dette er en kilde til mye nervøsitet, selv om Europas gasslagre er over 90 prosent fulle inn mot vinteren. Kplr-tallene viser at Russland i perioden januar-juli sto for 21,6 millioner, eller 16 prosent, av EUs samlede LNG-import på 133,5 millioner kubikkmeter.

Dette er 1,7 prosent over rekordnivåene som ble nådd i fjor, og gjør Russland til EUs nest største leverandør av LNG – bak USA.