<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Militærkuppet i Gabon: – Tilbake til «business as usual»

Forrige ukes militærkupp i Gabon ser ut til å ha roet seg. Nå er det Oslo Børs-noterte oljeselskapet BW Energy tilbake i normal drift.

Publisert 4. sep. 2023 kl. 16.19
Oppdatert 4. sep. 2023 klokken 16.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 330 ord
TILBAKE I VANLIG DRIFT: Ble ikke påvirket offshore sier finansdirektør Knut Sæthre i BW Energy. Her sammen med adm. direktør Carl Arnet i BW Energy. Foto: BW Energy

     

Forrige uke ble det gjennomført et militærkupp i Gabon.

Høytstående personer i Gabons militære sa at de hadde tatt makten i landet, og at valget var annullert, meldte Reuters og AFP.

Oljeselskapene Panoro Energy og BW Energy falt kraftig på børs som følge av nyheten. BW Energy ble hardest straffet og falt på det meste over 9 prosent til 24,50 kroner. Nå har imidlertid gemyttene roet seg, og aksje har hentet seg inn igjen. Nå omsettes aksjen for 27,15 kroner pr. aksje.

BW Energy hadde noen dager med hjemmekontor som følge av den spente situasjonen, men er nå tilbake i normal drift, ifølge Knut Sætre, finansdirektør i selskapet.

– Situasjonen er at vi mer eller mindre er tilbake til «business as usual», sier Sætre og legger til:

– Grensene er igjen åpen og flytrafikken går som normalt. Vi har ellers ikke hatt noen konsekvenser for våre offshore operasjoner. Alle ansatte onshore, er nå også tilbake på kontoret.

Øker usikkerheten

BW Energy har en eierandel på 73,5 prosent i Dussafu Marin-lisensen utenfor Gabon som også dekker Hibiscus- og Ruche området, og er dermed mest eksponert mot usikkerheten i landet.

Dussafu-feltet hadde en gjennomsnittlig bruttoproduksjon på 11.200 fat olje pr. dag, tilsvarende 2 millioner fat i første halvår, ifølge BW Energy sin kvartalsrapport.

«Kortsiktig fokus ligger på å øke produksjonen på Dussafu-feltet til 40.000 fat olje pr. dag,» skrev selskapet i rapporten.

Ifølge analytiker Martin Mauseth i ABG Sundal Collier øker kuppet risikoen i aksjene.

– Det er ingen klare tegn på hvilke implikasjoner kuppet vil ha, uten at det selvfølgelig øker usikkerheten rundt den politiske situasjonen i Gabon og da også aksjene.

Til tross for militærkupp ser det ut til at det har gått greit for seg, mener Mauseth.

– Det ser ut som det har gått greit, men BW Energy er ekstra sårbare dersom det skal eskalere, da de har en større del av sine netto verdier i Gabon enn hva Panoro har.

Mauseth opererer med en hold-anbefaling på BW Energy med et kursmål på 29 kroner pr. aksje.