<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storstreik i gang – flyr vekk innleide arbeidere

Chevron henter ut innleide arbeidere fra gassanlegget Gorgon i Australia via chartrede fly etter at det brøt ut streik på fredag.

Publisert 10. sep. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 201 ord
FJERNER ARBEIDERE: Den amerikanske giganten Chevron har begynt å fly vekk arbeidere fra gassanlegget Gorgon etter at streiken brøt ut. Foto: NTB Scanpix

Det melder Reuters, som viser til fagforeningen Offshore Alliance. Streiken skjer som følge av uenighet om lønn, sikkerhet på arbeidsplassen, regler rundt overtidsbetaling og reisetid mellom forskjellige anlegg kontrollert av Chevron.

På fredag gikk arbeidere ved Chevrons LNG-prosjekter ut i streik, noe som potensielt kan føre til produksjonsforstyrrelser fra anlegg som står for fem prosent av det globale tilbudet. Australia er verdens største eksportør av flytende naturgass, og Asiatiske land er deres største kjøper.

Store prisutslag

I kjølvannet av streiker ser asiatiske kjøpere til andre markeder for å skaffe gass. Det har gitt store utslag i prisen.

«Det trengs en avklaring der. Om det blir streik så vil markedet vise hvor stramt det egentlig er. Om den blir avverget, noe jeg tror vil skje, så mener jeg markedet vil falle litt tilbake. Men de neste månedene kommer markedet til å trenge all den energien som er tilgjengelig. Om det gjelder kull, naturgass eller olje, så er markedet veldig stramt. Det er mange land som nå kjører på med lavere lagre, fordi rentenivået er høyt. Energikomplekset skal man eie fremover», sa hedgefondforvalter Tor Svelland til Finansavisen denne uken.

En talsperson fra Chevron sier til Reuters at selskapet vil gjøre grep for å opprettholde trygg og pålitelig drift.