<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hinter om børsnoteringen

Ifølge Shearwater-sjef Irene Waage Basili har selskapet reservekapasitet og noteringsplanene klare for når markedsaktiviteten tar seg opp.

Publisert 21. sep. 2023
Oppdatert 21. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 411 ord

– Transaksjonen som er annonsert mellom PGS og TGS er et ganske tydelig bevis på at store, tunge aktører i dette markedet ser at det er en oppadgående trend innen fremtidig letevirksomhet, som underbygger det vi har ment i lang tid, sier Irene Waage Basili, sjef i Shearwater GeoServices til Finansavisen under Pareto-konferansen.

– Konsolidering er alltid bra, og konsolidering du ikke trenger å betale for er enda bedre. Vi vil i fellesskap med PGS og TGS dra nytte av at det vil komme en økning i etterspørselen. Vi er allerede i en sakte oppadgående trend.

Neste år skal selskapet etter planen gå på børs, og ifølge Basili kan PGS og TGS-fusjoneringen bidra til å styrke oljeservicemarkedet.

– Vi får en robust konkurrent, og for oss som har tanker om en børsnotering neste år er vi avhengig av at segmentet ses på som positivt og at man ser at det er friskmeldte, solide selskaper som evner å dra bransjen videre, sier hun. 

– Det viktigste for vår tidslinje er når markedet faktisk tar av, og når vi ser at etterspørselen fra spesielt de internasjonale selskapene kommer. Det som har drevet veksten vår gjennom de litt krevende årene 2020-2022, har vært de statseide oljeselskapene som Petrobras, Petronas og ONGC, de har investert jevnt og trutt. De internasjonale selskapene har sittet mer på gjerdet, men vi ser tidlige indikasjoner på at de snart kommer.

Børsnotering og reservekapasitet

Shearwater har tidligere hintet om en børsnotering i 2023, men markedet har latt vente på seg, og noteringen er blitt utsatt. Nå satser selskapet på at aktiviteten vil hente seg inn mot årsskiftet, og hinter til en mulig notering på vårparten.

– Det har sklidd litt ut i 2024, og det har litt sammenheng med markedet. Da vi begynte året trodde vi nok at det skulle være mer aktivitet i markedet enn det det er nå. Vi er på en oppadgående, positiv trend, men det har ikke skjedd i tempoet vi hadde forventet, sier Basili. 

– Våren er nok et realistisk tidspunkt for oss, markedet og eierne våre.

Nå skal selskapet jobbe med å optimalisere gjeldsstrukturen, men så fort markedsaktiviteten kommer, står selskapets skip klare til å tjene penger uten store investeringsbehov.

– Vi har et fantastisk kontantgenereringspotensiale, uten å måtte gjøre betydelige investeringer. Det er ti båter globalt i markedet som kan komme ut, vi kaller det svingkapasitet, og den kapasiteten kontrollerer Shearwater. Når markedet kommer, vil vi få uttelling uten å måtte gjøre store investeringer, sier Basili.

Se hele intervjuet med Shearwater-sjefen i videoen over.