<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter kjempeutbytter fra «latinamerikansk Seadrill»

Paratus Energy Services kan komme til å utbetale hele dagens børsverdi i utbytte de neste tre årene, ifølge Morten Astrup.

Publisert 1. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 463 ord
TIDLIGERE SEADRILL-RIGG: Paretus Energy Services er godt posisjonert i det lukrative PLSV–markedet i Mexico, ifølge Morten Astrup. Foto: Bloomberg

– Paratus Energy Services utgjør restene av Seadrill i Brasil og Mexico, og er der godt posisjonert i henholdsvis oppjekkbare borerigger og det lukrative PLSV-markedet, forteller investoren.

Legger man meglerestimatene til grunn, bør de være i stand til å utbetale hele dagens markedsverdi i utbytte de neste tre årene, samtidig som flåten har en levetid som går langt ut over dette.

Astrup tilføyer at selskapet er delvis kontrollert av Jon Fredriksen.

Spennende riggaksje

Storm Bond Funds styreleder liker også Dolphin Drilling, som er gjeldfritt og eier tre gamle Fred Olsen-rigger som ble oppgradert i henholdsvis 1999 og 2008.

– De har også inngått avtale om kjøp av ytterligere to gamle flytere fra Transocean og har markedsføringsrettighetene på to nye keppelrigger, sier han.

– Ordrereserven utgjorde ved utgangen av andre kvartal cirka fire ganger børsverdien.

Astrup presiserer at aksjens prising reflekterer at riggene er gamle og at bare to av fem arbeider.

– Oppsiden ligger i å få resten av flåten på kontrakt, inkludert de to 7.-generasjonsriggene de ennå ikke eier, og i et stadig mer utsolgt riggmarked øker sjansene for dette betraktelig.

 

Et rent «asset play»

Astrup kaller Standard Supply, som helt eller delvis eier åtte supplybåter,  «et rent asset play».

– Selskapet er i prinsippet gjeldfritt og betaler ut det de kan i utbytte, tilføyer han.

– Ettersom supplymarkedet er på full fart oppover, ser det ut som denne utbyttestrømmen fortsetter, og dessuten er det betydelig oppsidepotensial i verdiene.

Til slutt kommer en gammel favoritt, Klaveness Combination Carriers, der 80 prosent av fri kontantstrøm utbetales som utbytte.

Astrup viser til at konsernet har en disiplinert og erfaren hovedeier i Trond Harald Klaveness, og prises til cirka 70 prosent av verdijustert egenkapital.

– I en verden der ESG blir stadig viktigere er Klaveness i særklasse, ettersom utslippene senkes med rundt 40 prosent, når de frakter vått den ene veien og tørt tilbake, sier han.

– I begge selskapets segmenter er ordreboken historisk lav, og produkttankmarkedet er for tiden knallsterkt.

   

I en verden der ESG blir stadig viktigere, er Klaveness i særklasse
Morten Astrup
LIKER FORTSATT KCC-AKSJEN: Investor Morten Astrup. Foto: Iván Kverme

Fokus på oljebransjen

For øvrig frykter Astrup at sentralbankene hever sine renter mer enn det eiendoms- og varehandelsbransjene tåler i denne fasen av den økonomiske syklusen.

– Samtidig fører økt geopolitisk uro og økt drivstoffetterspørsel til stadig større fokus på oljenæringen, tilføyer han.

– Paradoksalt er den syklusen vi nå ser starten av i sektoren blitt kraftig forsterket av ESG-fokuset, som har ført til underinvesteringer over lang tid.

Anbefalinger

Paratus Energy Services

Dolphin Drilling

Standard Supply

Klaveness Combination Carriers