<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– De fører en krig mot olje

Oljeprisene har steget siden i sommer, men toppsjefene i amerikanske skiferoljeselskaper lar seg ikke lokke utpå med nye investeringer.

Publisert 2. okt. 2023
Oppdatert 2. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 468 ord
OLJEBREMS: Amerikanske skiferoljesjefer peker på president Joe Biden som begrensende for aktiviteten. Foto: NTB

Oljeprisene har vært i en oppadgående trend siden Saudi-Arabias og Russlands koordinerte produksjonskutt tilbake i juni, og Brent-oljen var i forrige uke godt over 96 dollar pr. fat. Dette virker likevel ikke å lokke frem investeringslysten i amerikanske skiferoljeselskaper, skriver Financial Times.

– Jeg ser rett og slett ikke at produsentene vil la seg begeistre all verden over kortsiktige oljepriser, og tror vi fortsatt vil se svingninger. Av natur vil de fleste av oss bare si «la oss være disiplinerte og hold produksjonen flat», sier Devon Energy-sjef Rick Muncrief.

Han hevder oljeprisene vil moderere seg i løpet av 6-12 måneder, og viser til usikkerheten forbundet med at høyere priser risikerer å sende økonomier inn i resesjon og ødelegge etterspørselen.

Tilbake på topp

Amerikansk oljeproduksjon mer enn doblet seg i løpet av ti år frem til 2019, og toppet ut på 13 millioner fat pr. dag under en skiferrevolusjon preget av massiv overinvestering – og ikke minst enorme tap da oljeprisene krasjet.

SLAKTER BIDEN: Continental Resources-gründer Harold Hamm. Foto: NTB

Etter fallet under pandemien er produksjonen tilbake på rekordhøyder, og tall sluppet i forrige uke viste at den kom inn på 12,99 millioner fat pr. dag i juli. Men veksten er mye svakere enn i forrige tiår. Analytikerne tror økte kostnader, mangel på arbeidskraft og lavere produksjon i nye oljebrønner gjør selskaper forsiktige.

– Da jeg begynte i bransjen på midten av 2000-tallet, hadde mange selskaper ingen faste budsjetter og ville forfølge muligheter og bore uavhengig av kostnader. Men investorene brente seg kraftig og selskapene måtte gjennomføre Chapter 11-rekonstruksjoner, så nå er kapitaldisiplin mantraet, sier Ventana Exploration and Production-sjef Heather Powell til Financial Times.

Peker på Biden

På en energikonferanse arrangert av Continental Resorces-gründeren Harold Hamm i Oklahoma i forrige uke pekte flere deltakere ifølge avisen også på Biden-administrasjonens politikk og retorikk som begrensende på aktiviteten.

– De fører en krig mot olje, og gjør det mye vanskeligere å investere i boring som ville ha løftet produksjonen og senket prisene, sier Canvas Energy-sjef Chuck Duginski.

Hamm selv mener myndighetene er mer opptatt av å ødelegge for oljesektoren enn å takle høye bensinpriser og til og med takle klimakrisen.

– Det er politisk makt. De tror det er det velgerne deres ønsker. Men unnskyld meg, mange av dem vil kjøpe bensin til anstendige priser og varme opp hjemmene sine, sier han ifølge Financial Times.

Desember-kontrakten for Brent-oljen står mandag ettermiddag i 92,45 dollar pr. fat, litt over nivåene ved stengetid på Oslo Børs fredag.