<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Angrepene kan gi oljepris-hopp

Helgens angrep i Israel og Palestina kan få konsekvenser for oljeprisen, som ventes å stige når markedene åpner mandag.

Publisert 8. okt. 2023
Oppdatert 8. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 273 ord
ANGREP: Palestinske Hamas' gikk til overraskende og storstilt angrep på Israel i helgen, og Israel har svart med å bombe tilbake. Her bilder fra Gazastripen søndag. Foto: AFP

Lørdag gikk den militante palestinske bevegelsen Hamas, i samarbeid med Islamsk hellig krig, til angrep på Israel. Flere tusen raketter har blitt avfyrt mot Israel, og bakkestyrker har tatt seg over grensen fra Gazastripen.

Israel har svart med å angripe mål på Gazastripen fra luften. Minst 500 palestinere og israelere skal ha mistet livet, mens nærmere 4000 er skadd.

Konflikten kan føre til et markant hopp i oljeprisen, mener energianalytikere ifølge CNBC.

– Vi kan se en umiddelbar økning i oljeprisene når markedene åpner på mandag, sier analytiker og adm. direkør Vandana Hari i Vandana Insights.

Kan påvirke nabolandene

Effekten vil trolig være begrenset, gitt at konflikten ikke eskalerer ytterligere.

Verken Palestina eller Israel er store oljenasjoner. Ifølge amerikanske energimyndigheter har Israel to oljeraffinerier med en samlet kapasitet på nær 300.000 fat pr. dag, mens det er ingen oljeproduksjon i Palestina.

Men statene ligger i en svært viktig oljeregion – med Saudi-Arabia, Egypt og Irak blant nabolandene. Analytikerne vil følge med på om olje- og gassforsyningene i Midtøsten vil bli påvirket av konflikten.

– Påvirkningen på oljeprisen vil være begrenset med mindre vi ser at «krigen» mellom de to sidene raskt utvikler seg til en regional krig der USA og Iran og andre støttespillere til partene blir direkte involvert, sier Iman Nasseri, Midtøsten-sjef for Facts Global Energy, til CNBC.

Oljeprisen i fritt fall

I midten av september nådde Brent-oljeprisen sitt høyeste nivå for 2023, da den ble omsatt for nærmere 96 dollar fatet. Siden den gang har prisene på nordsjøoljen falt tilbake hele 12 prosent. Fredag stengte oljeprisen i 84,37 dollar fatet. 

De amerikanske lagertallene har vært urovekkende lave, og har sendt oljeprisen i fritt fall.