<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljegigant rammes av krigen – må stenge gassfelt

Et av verdens største oljeselskap rammes nå av krigen i Israel og må stenge ned gassfelt i landet.

Publisert 9. okt. 2023
Oppdatert 9. okt. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 248 ord
RAMMES: Oljegiganten Chevrons produksjon rammes av krigen. Må stenge ned felt i Israel. Foto: Bloomberg

Krigen mellom Israel og Hamas pågår for fullt. Hittil er over 1.100 mennesker drept i kampene. Nå har Israel bedt Chevron om å stenge ned produksjonen fra et viktig gassfelt etter at volden i landet raser videre, ifølge Bloomberg.

«Vår øverste prioritet er sikkerheten til vårt personell, lokalsamfunnet der vi opererer, miljøet og anleggene våre,» skrev Chevron i en e-post.

Gassen går til Europa

Selskapet opererer to gassfelt i Israel og det er feltet Tamar som nå blir bedt om å stanse produksjonen. Gassreservoaret Tamar ble oppdaget i januar 2009 og ligger 90 kilometer vest for havnebyen Haifa i Israel. Feltet har seks produksjonsbrønner som produserer fra 7,1 til 8,5 millioner kubikkmeter gass hver pr. dag. 

Selskapet leverer fortsatt som normalt til kunder i Israel fra det andre gassfeltet kalt Leviathan, opplyser Chevron. Israel har funnet flere gassreserver de siste to tiårene. Noe av forsyningen går til Egypt som tar imot og sender det videre til Europa.

Ny fare for streik i Australia

Det er dog ikke bare krig oljegiganten må ta hensyn til. Mandag kom det meldinger fra fagforeningen Offshore Alliance i Australia om en ny bølge med streiker på anleggene Gorgon og Wheatstone. Bakgrunnen er at en avtalt lønnsforhandling falt sammen, ifølge Reuters.

Anleggene står for om lag 7 prosent av verdens produksjon av LNG. En ny streik her, sammen med større global risiko som følge av krigen i Israel, kan føre til en markant økning i gassprisene. Mandag er den europeiske gassprisen, EU TTF, opp 10,5 prosent til 42,25 euro pr. megawattime.