<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gassdrama kan slå inn på strømprisene

Høyere gasspriser har tidligere slått kraftig inn på strømprisene i Norge. Nå bykser gassprisene etter sabotasje mot rørledningen mellom Finland og Estland.

Publisert 10. okt. 2023 kl. 20.59
Oppdatert 12. okt. 2023 klokken 15.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 388 ord
FRYKT OG REDSEL: – Jeg ser ikke noen dramatikk i dette, men det er med på å skape usikkerhet og risiko, ja, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight. Foto: Privat

Finland har bekreftet at gasslekkasjen i Østersjøen var resultat av ekstern påvirkning. Ett år etter at Nord Stream-ledningen ble utsatt for sabotasje, som sendte gass- og strømpriser i været, er en ny sabotasje skjedd.

Men kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight tror ikke på skyhøye strømpriser ennå.

– Gassprisene påvirker i utgangspunktet strømprisen, ja. Men svingningene er innenfor svingningene de seneste seks månedene. Det er ingen dramatikk ennå. Prisen falt mye i forrige uke, så gassprisener er ikke ekstreme. Vi er i en annen situasjon enn tidligere, sier Lilleholt.

– Usikkerhet og risiko

– Gasslagrene er bra, og det er stabile leveranser fra Norge og USA. Små ting påvirker i positiv retning, men kraftprisene er langt lavere enn kostnaden ved å produsere gass, sier Tor Reier Lilleholt.

Han påpeker at vannkraften er dominerende i dagens situasjon, men at gassprisene frem mot vinteren vil slå mer ut når det blir økt knapphet på gass.

– Det er frykt og redsel, og mye ligger i Israel-konflikten. Dette handler mer om urolighet, og man ser til Ukraina. Uansett er dette små krusninger i gassprisene – mindre enn man er vant til, sier Lilleholt.

– Jeg ser ikke noen dramatikk i dette, men det er med på å skape usikkerhet og risiko, ja. Men når vinteren kommer og man skal levere, er det bra med gass. Det viser lagertallene, selv om Baltikum, og særlig Estland, kan få utfordringer med høye priser, sier han.

Regn, frykt og høyere priser

– Når det gjelder strømprisene, vil en våt oktober ha mer å si enn denne rørledningen. Plutselig ble det varslet kaldere vær, og da er strømprisen oppe i over 70 øre, slik at folk begynner å tenke. Kulde og økt forbruk får effekt, sier Lilleholt.

– Du tror ikke gassprisene vil skyte i været?

– Hvis du ser på gasspriskurven i første kvartal, er dette bare en liten krusning. Det er slike svingninger man ser annenhver dag.

– Men uroligheter i Midtøsten skaper frykt for høyere gasspriser når situasjonen blir mer anstrengt.

– Vil det da slå inn på strømprisene?

– Ja, på de europeiske, og etter hvert blir norske strømpriser likere de europeiske når man begynner å tappe. Men vi har vist gjennom de seneste månedene at vi ikke er i nærheten av tyske priser. Så det er mye å gå på. Høyere gasspriser kan gi høyere europeisk pris, og noe høyere nordiske priser også, sier Lilleholt.