<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tyskland må fyre opp gamle kullkraftverk

Med den høyeste strømprisen på over én måned og unormal kald periode for årstiden, fyrer nå Tyskland opp gamle kullkraftverk for å dekke det økende kraftbehovet.

Publisert 16. okt. 2023
Oppdatert 17. okt. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 201 ord
KULL: Denne vinteren fyrer Tyskland opp ett av sine gamle kullkraftverk for å kunne dekke kraftbehovet. Foto: Bloomberg

Søndag ble deler av det gamle kullkraftverket Jänschwalde, som ligger øst i Tyskland, reaktivert for å kunne dekke vinterens kraftbehov, ifølge landets største brunkull-firma LEAG. Det melder Bloomberg.

Kraftverket, som har en kapasitet på 500 megawatt, ble nedlagt i 2018 som en del av Tysklands strategi om å omstille seg til mer fornybar energi. 

I fjor vinter ble anlegget derimot åpnet igjen for å bukte med den historisk store energikrisen som rammet Europa. Nå åpnes altså kraftverket opp for denne vinteren og. 

Fjorårets energikrise i Europa og sabotasjen av gassrørledningen fra Russland, førte til at Tyskland midlertidig måtte øke sin avhengighet av ikke-fornybare energikilder. Selv om det har vært et tilbakeslag for tyskernes fornybar-satsning, uttaler tyske myndigheter at de vil måtte ta i bruk ikke-fornybare kraftkilder denne vinteren også, for å bukte med de stigende strømprisene.

Visekansler og næringsminister i den tyske regjeringen, Robert Habeck, utalte i et intervju med det tyske nyhetsbyrået ARD forrige uke, at myndighetene ikke ville fyre opp igjen ytterligere eldre kullkraftverk vinteren 2024-2025.

Spot-prisen mandag var på 133,7 Euro per megawatt-time på den europeiske strømbørsen European Power Exchange (EPEX). Det er den høyeste prisen på over én måned, til dels grunnet lav input av fornybar energi som skyldes lite solskinn og vind, skriver Bloomberg.