<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gjenopptar produksjonen i i Afrika

Oljeselskapene BW Energy og Panoro Energy har nå startet opp igjen produksjonen i Guineabukten utenfor Gabon. 

Publisert 17. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 405 ord
OPPOVER: Konsernsjef John Hamilton og Panoro Energy ser oljeproduksjonen øke i Afrika. Foto: Thomas Bjørnflaten

Tirsdag morgen kunne både BW Energy og Panoro Energy meddele om at produksjonen er blitt gjenopptatt ved Hibiscus-feltet utenfor Gabon. Feltene inngår i Dussafu-lisensen, som ligger i Guineabukten utenfor det vestlige Sentral-Afrika.

Spesifikt er det brønnene DHIBM-3H og DHIBM-4H som er blitt restartet ved hjelp av elektriske nedsenkbare pumper (ESP). Begge brønnene har tidligere hatt elektriske problemer på overflaten som hindret ESP-er i operasjonen. Selskapet jobber nå med å stabilisere produksjonen fra begge brønnene.

– Panoros nettoproduksjon med arbeidsandel på konsernnivå ligger for øyeblikket rundt 12.000 fat pr. dag etter gjenopptakelsen av produksjonen ved brønnene DHIBM-3H og DHIBM-4H på Hibiscus-feltet, og vi er fortsatt på vei til å oppnå en produksjon på 13.000 fat pr. dag netto for Panoro når seks nye produksjonsbrønner kommer i drift, sier Panoros konsernsjef John Hamilton.

Over 30.000 fat pr. dag

GJENNOPPTAR PRODUKSJON: BW Energy og konsernsjef Carl K. Arnet. Foto: Iván Kverme

For tiden ligger det totale bruttoproduksjon i Dussafu-området, inkludert Tortue- og Hibiscus-brønnene, på mellom 30.000 og 35.000 fat olje pr. dag, opplyser selskapene. 

På Ruche-feltet er operasjonene midlertidig stoppet for produksjonsbrønn DRM-3H. Brønnen har boret til en dybde på 5.351 meter og truffet olje i det regionalt produktive Gamba-reservoaret, og det er blitt klart at det trengs et alternativ design for siste børsting. Det er ventet at selskapene vil komme tilbake når ekstra børstemateriale er tilgjengelig, opplyser Panoro Energy. 

BW Energy har en eierandel på 73,5 prosent i Dussafu Marin-lisensen utenfor Gabon, som også dekker Hibiscus- og Ruche-området. Panoro har en eierandel på 17,5 prosent.

Utforsker nytt prospekt

De har også startet opp boringen av utforskningsprospektet Hibiscus South, som de tror har potensial for betydelig oljereserver. Prospektet har et volumpotensial på rundt 16 millioner fat olje, med anslagsvis 7 millioner fat utvinnbart, i Gamba-reservoaret.

– Ved å erkjenne at Dussafu Marin Permit fortsatt har betydelig oppside, representerer Hibiscus South-prospektet en attraktiv mulighet for infrastrukturledet utforskning som raskt kan settes i drift ved vellykket utfall, sier Hamilton.

Boringen av brønnen forventes å ta omtrent 30 dager, og hvis utforskningen er vellykket kan brønnen plugges tilbake og topphullet kan brukes til en annen produksjonsbrønn.

Målet er å øke den totale oljeproduksjonen til omtrent 40.000 fat pr. dag brutto når alle brønnene er i drift.