<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi forventer at gassmarkedet vil være ganske volatilt

Konsernsjef Anders Opedal i Equinor uttalte at gassmarkedene vil oppleve økt volatilitet gjennom vinteren.

Publisert 19. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 452 ord
Article lead
lead
ØKT VOLATILITET: Konsernsjef Anders Opedal i Equinor forventer tøffere vinter. FOTO: Eivind Yggeseth
ØKT VOLATILITET: Konsernsjef Anders Opedal i Equinor forventer tøffere vinter. FOTO: Eivind Yggeseth

Toppledere fra verdens største olje- og gassgiganter, inkludert Shell, Total og Equinor, samles i disse dager under Energy Intelligence Forum fra 17. til 19. oktober, sammen med finansfolk og britiske ministre.

Adm. direktør Anders Opedal i Equinor var blant oljetoppene som deltok på konferansen. 

Opedal uttalte at Europa nå har mindre evne til å øke eller redusere gassforsyningen etter behov sammenlignet med tidligere år.

– Vi vet at gasslagrene er ganske gode for øyeblikket og at Europa er i en mye bedre situasjon enn i fjor, men det er mange variabler knyttet til gassmarkedet for øyeblikket, sa Opedal og fortsatte:

– For noen år siden kunne Europa justere produksjonen opp og ned avhengig av etterspørselen, men Europa er ikke på det stadiet for øyeblikket.

Europas største gassfelt, Groningen, som tidligere var en kilde til svært fleksibel gassproduksjon for Europa, ble stengt denne måneden. 

– Videre har vi været, hvor mye elektrisitet fornybar energi produserer. Det er så mange variabler. Vi bruker mye tid på å forstå disse variablene og se hvordan de endrer seg, og vi forventer faktisk at gassmarkedet vil være ganske volatilt gjennom vinteren, sa han.

Ingen rørledning enda

Opedal ble også spurt om forslaget om å bygge en gassrørforbindelse i Barentshavet for å knytte seg til eksisterende infrastruktur i Norskehavet. Forslaget ble fremsatt av den statlige rørledningsoperatøren Gassco og fikk støtte fra Vår Energi i april i år.

– For øyeblikket ser vi ikke at vi har nok ressurser til å bygge en rørledning, så vi er veldig glade for at den norske regjeringen har tildelt mer utvinning, spesielt rundt eksisterende infrastruktur, sa Opedal.

Norske myndigheter vurderer for øyeblikket lisenssøknader fra 25 selskaper som en del av en årlig prosess kjent som «tildeling i forhåndsdefinerte områder» (TFO), med forventede tildelinger tidlig i 2024.

– Vi støtter rørledningen, men det vil dreie seg om ressursgrunnlaget som må utløse noe slikt - vi er ikke på det stadiet for øyeblikket, sa Opedal, og fortsatte:

– Selvfølgelig, med ny infrastruktur i Barentshavet følger en kostnad, og vi må finne svært kostnadseffektive måter å gjøre det på.

Trenger olja

Opedal understreket også viktigheten av å forfølge en balansert overgangsstrategi til grønnere energi og sa at selskapet hadde et sterkt mandat fra den norske staten og private investorer for å holde seg til sin plan.

– Enhver netto null-scenario forteller oss at dette kommer til å bli tøft, sa Opedal, og fortsatte:

– Men vi vil trenge mye karbonfangst og lagring, vi vil trenge mye hydrogen, mer fornybar energi, og uansett hvilket scenario du ser på, trenger vi fortsatt olje og gass.

Opedal sa at forespørslene fra Europa og Storbritannia om økt forsyning av gass allerede begynte å komme høsten 2021.

– Dette har virkelig vært temaet de seneste årene, hvordan vi kan støtte regjeringer og land i Nord-Europa med tilstrekkelig gass.