<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Equinor slo forventningene

Equinor fikk et justert driftsresultat på 8 milliarder dollar og slo analytikernes forventning. Samtidig tar selskapet store nedskrivninger i fornybarsegmentet.

Publisert 27. okt. 2023
Oppdatert 27. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 397 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Anders Opedal i Equinor. Foto: Iván Kverme

Fredag morgen la oljekjempe og børstungvekter Equinor frem regnskapet for årets tredje kvartal.

Her fremkom det at selskapet fikk et justert driftsresultat på 8,02 milliarder dollar. Det tilsvarer i overkant av 89 milliarder kroner i dagens valutakurs.

Analytikere ventet på forhånd et justert driftsresultat på 7,6 milliarder dollar, ifølge konsensus innhentet av selskapet selv.

Viderefører utbyttet

– Equinor leverte sterke resultater og kontantstrøm i et kvartal påvirket av betydelig lavere gasspriser enn i fjor. God drift bidro til høy oljeproduksjon fra Johan Sverdrup og vår internasjonale portefølje. Gassproduksjonen fra norsk sokkel ble påvirket av planlagt vedlikehold og noen utvidede revisjonsstanser. Vi viderefører en betydelig kapitaldistribusjon og vil levere total distribusjon på 17 milliarder dollar i 2023, sier konsernsjef Anders Opedal i en kommentar.

Det legges frem et ordinært utbytte på 0,30 dollar pr. aksje, samtidig som selskapet fortsetter med det ekstraordinære utbyttet på 0,60 dollar, i tråd med det som ble lagt frem på kapitalmarkedsdagen i februar. Dermed var den forventede kapitaldistribusjonen for 2023 havnet på 17 milliarder dollar, inkludert et tilbakekjøpsprogram på 6 milliarder dollar.

Under rekordåret

Resultatet er et stort steg ned fra rekordresultatet på 24,3 milliarder som ble lagt frem i tredje kvartal i fjor, men da var også tallene unormalt høye på grunn av svært høye energipriser i kjølvannet av krigen i Ukraina.

I løpet av tredje kvartal i år klatret oljeprisen med 20 dollar fra 75 til 95 dollar fatet. Det er imidlertid lite sammenlignet med hvordan prisen på det sorte gullet skjøt fart i fjor. På et tidspunkt lå oljeprisen på 130 dollar pr. fat og gassprisen tilsvarte hele 600 dollar fatet.

Dermed skjøt også aksjekursen i Equinor fart i fjor høst, før den toppet ut på rett over 400 kroner. Etter å ha falt tilbake tidlig på året har pilene igjen pekt oppover etter sommeren og nå står kursen rett i underkant av 370 kroner på Oslo Børs.

Nedskrivninger

I tredje kvartal utgjorde netto nedskrivninger 971 millioner dollar, i hovedsak bestående av nedskrivninger av eiendeler på norsk sokkel og i MMP-segmentet på henholdsvis 588 millioner dollar og 346 millioner dollar.

I fornybarsegmentet tok selskapet en nedskrivning på 300 millioner dollar, eller 3,3 milliarder norske kroner.

«Havvindprosjekter på nordøstkysten av USA er negativt påvirket av kostnadsinflasjon og begrensninger i verdikjeden», skriver Equinor.

Dette ble delvis motvirket av reverseringen av en nedskrivning av en eiendel i amerikansk del av Mexicogolfen på 290 millioner dollar.