<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardresultat for Aker Solutions

Aker Solutions fikk et resultat før skatt på 1,1 milliarder kroner i tredje kvartal - mer enn en dobling fra samme periode i fjor.

Publisert 30. okt. 2023 kl. 07.03
Oppdatert 30. okt. 2023 klokken 11.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 407 ord
FORTSATT BEDRING: Konsernsjef Kjetel Digre i Aker Solutions kunne legge frem et resultat før skatt på 1,1 mrd. kroner i tredje kvartal. Foto: Iván Kverme

 

Aker Solutions fortsetter å levere bedre både på topp- og bunnlinjen.

I tredje kvartal hadde selskapet inntekter på 14,3 milliarder kroner i tredje kvartal, opp fra 10 milliarder i samme periode i fjor.

Driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) og eksklusive spesielle poster, ble 1,5 milliarder kroner. Det tilsvarer en EBITDA-margin på 10,6 prosent, sammenlignet med 7,5 prosent i tilsvarende periode i fjor og 8,2 prosent i andre kvartal i år.

Selskapet satt igjen med et resultat før skatt på 1,1 milliarder kroner, opp fra 450 milloner i fjor.

«Aker Solutions har levert nok et sterkt kvartal, med vekst i vekst i omsetning, marginer og kontantstrøm, sammenlignet med samme periode i fjor. Selskapets utsikter er fortsatt sterke, med en solid ordrereserve og høy anbudsaktivitet,» skriver selskapet i kvartalsrapporten.

– De generelle markedsutsiktene er fortsatt positive til tross for kostnadsinflasjon i bransjen, geopolitisk ustabilitet og begrensninger i forsyningskjeden, sier konsernsjef Kjetel Digre i den samme rapporten.

Aker Solutions hadde en ordreinngang på 6,8 milliarder kroner i tredje kvartal, og ved utgangen av kvartalet var ordrereserven på 90 milliarder, ned fra 97,7 milliarder i forrige kvartal. Eksklusive subseavirksomheten er ordrereserven 69 milliarder kroner .

Selskapet opplyser videre at det byr på prosjekter på til sammen 103 milliarer kroner.

Lavmargin uten subsea

Aker Solutions har tre forretningsområder, men fra fjerde kvartal vil selskapet kun rapportere to forretningsområder siden subseavirksomheten blir lagt inn i joint venturet OneSubsea. 

OneSubsea eies i en allianse sammen med Schlumberger og Subsea. Aker Solutions’ eierandel er på 20 prosent, og selskapet vil fremover bokføre sin andel av resultatet fra subseaselskapet i sine regnskaper.

Hvis dette hadde vært gjort i tredje kvartal, ville selskapet hatt en omsetning på 9,1 millioner kroner, mot 6,6 milliarder i samme periode i fjor. Justert EBITDA ville ha vært 214 millioner kroner, mot 148 millioner, tilsvarende en EBITDA-margin på 2,4 prosent.

For 2023 som helhet, venter Aker Solutions å få inntekter på 34 milliarder kroner, eksklusive subseavirksomheten. Selskapet venter en omsetningsvekst på 10 prosent i 2024, med en EBITDA-margin på mellom 6 og 7 prosent.

Selskapet har også en solid blanse, med en netto kontantbeholdning på 7,4 milliarder kroner. Selskapet har tilgjengelig likviditet på til sammen 10,8 milliarder.

Aker Solutions

 

(Mill. kr)* 3.kv/23 3.kv/22
Driftsinntekter 14.274 10.041
Driftsresultat 1.221 476
Resultat før skatt 1.100 450
Resultat etter skatt 953 265


* Eks. spesielle poster som salgsgevinster, M&A-kostnader, restruktureringskostnader, nedskrivninger og valutaderivater.