<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Scatec knuste forventningene

Scatec fikk et proporsjonalt driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 893 millioner kroner i tredje kvartal. Det var ventet et resultat på 805 millioner.

Publisert 2. nov. 2023
Oppdatert 2. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 342 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Terje Pilskog i Scatec. FOTO: Eivind Yggeseth

 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 9.00

– Vi er stolte av fremgangen vi har oppnådd siden vi oppdaterte kapitalmarkedet og i de seneste månedene. Scatec har realisert betydelig vekst gjennom vår høyeste byggeaktivitet noensinne og med prosjekter som har god lønnsomhet, med robust avkastning og attraktive bruttomarginer, sier konsernsjef Terje Pilskog i Scatec.

Energiselskapet hadde proporsjonale inntekter på 2,5 milliarder kroner i tredje kvartal. Det var opp fra 1,6 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.  Driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) endte på 893 millioner kroner, opp fra 850 millioner. På forhånd var det ventet 805 millioner kroner, ifølge estimater selskapet selv har hentet inn.

Scatec (proporsjonalt regnskap)

(Mill. kr)3. kv./233. kv./22
Driftsinntekter2.4591.627
EBITDA893850
Driftsresultat584534

Solenergi mest attraktivt

I kvartalsrapporten opplyser Scatec at de fortsatt ser en sterk, langsiktig etterspørsel etter fornybar energi, og spesielt attraktive muligheter innen solenergi der komponentprisene har falt. Imidlertid legger dagens makroøkonomiske situasjon, med rekordhøye renter, press på kapitalkostnadene og lønnsomheten i prosjektene.

Scatec tilpasser derfor vekstraten til finansieringskapasitet, og målsetningen fremover er mellom 500 og 750 millioner kroner i brutto egenkapitalinvesteringer årlig. Det er på linje med selskapets historiske veksttakt.

Selskapets tidligere mål var å investere 10 milliarder kroner med egenkapital i nye kraftanlegg frem mot 2027.

For 2023 venter selskapet nå en EBITDA fra kraftproduksjonen på mellom 3,05 og 3,25 milliarder kroner. Det er noe ned fra 3,1 og 3,4 milliarder kroner tidligere. Nedjusteringen er drevet av reviderte produksjonsanslag på Filippinene, salget av solcelleanlegget i Argentina og valutaeffekter.

Endrer utbyttepolitikken 

Scatec opplyser også at de makroøkonomiske forholdene og kapitalmarkedssituasjonen gjør at det ikke blir betalt utbytter fremover. Også for ett år siden la Scatec om utbyttepolitikken. Den gangen ble utbyttet kuttet fra 25 prosent til 15 prosent av den frie kontantstrømmen fra kraftproduksjonen. 

Styret vil årlig revurdere utbyttepolitikken, skrivers selskapet i kvartalsrapporten.

«Kontantstrømmen fra Scatecs anlegg er robust og vil øke betydelig de neste månedene som følge av at nye anlegg kommer i drift. Vekst og nedbetaling av gjeld vil bli finansiert av intern kapasitet fra en sterk og voksende kontantstrøm, forbedret kapitalgjenvinning, alternative eierstrukturer med reduserte eierandeler og ingen utbyttebetalinger,» står det i rapporten.