<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tapte 32 millioner hver dag – aksjen stiger markant

Vindturbinprodusenten Vestas tapte 32 millioner kroner hver dag i tredje kvartal, men endte med en positiv bunnlinje og blir belønnet med kursoppgang.

Publisert 8. nov. 2023
Oppdatert 8. nov. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 239 ord
LA FREM TALL: Vestas leverte en positiv bunnlinje og er i rute for å tjene penger i 2023. Foto: Bloomberg

Vestas Wind Systems er en av verdens største produsenter av vindturbiner, med en markedsandel på 20 prosent. Onsdag morgen leverte selskapet tall for tredje kvartal.

Det viste til en omsetningsvekst på 11 prosent, noe som ga inntekter på 4,4 milliarder euro. Fasit ble da et resultat etter skatt på 28 millioner euro, tilsvarende 335 millioner kroner, mot et tap på 1,76 milliarder samme periode i fjor. Så langt i år har vindturbinprodusenten tapt 71 millioner euro.

– Det positive momentet økte i tredje kvartal og vi fortsetter å forbedre både gjennomføring og lønnsomhet, sa adm. direktør, Henrik Andersen, i forbindelse med tallslippet

I selskapet tall for tredje kvartal kom det også frem en negativ fri kontantstrøm på 251 millioner euro, eller mer presist; selskapet tapte 32,6 millioner norske kroner hver dag.

Oppjusterer guiding

Den justerte EBIT-marginen forventes nå å ligge på 0-2 prosent, sammenlignet med den tidligere veiledningen som var mellom minus 2 og pluss 3 prosent. Vestas forventer nå en årsinntekt mellom 14,5 milliarder og 15,5 milliarder euro, sammenlignet med det tidligere intervallet på 14 milliarder til 15,5 milliarder.

Driftsresultatet endte på 70 millioner euro i tredje kvartal, noe som gir en driftsmargin på 1,6 prosent.

– Basert på resultatene for de første ni månedene er vi i rute for å bli lønnsomme i 2023, samtidig som vi endrer guidingen, la Andersen til.

Markedet reagerer positivt på tallene som den danske vindkjempen leverer. Aksjen stiger nærmere 8 prosent på den danske børsen til 170 danske kroner.