<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Goldman Sachs kutter prognosene – oljeprisen faller

Goldman Sachs tror den gjennomsnittlige Brent-oljeprisen neste år blir 6 dollar lavere enn først estimert.

Publisert 13. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 280 ord
FORTSETTER NED: Den siste uken er Brent-oljen svekket med 5 prosent. Foto: Ivan Kverme

Brent-oljen blir mandag morgen omsatt for 80,79 dollar fatet, ned 1 prosent i dagens handel. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 81,04 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Den amerikanske lettoljen, WTI, er ned 1,1 prosent til 76,48 dollar pr. fat.

Den siste måneden er prisindeksene ned henholdsvis 6,4 og 8,3 prosent.

Goldman Sachs har kuttet sin 2024-prisprognose for Brent-oljen, skriver Bloomberg. Før mente storbanken at gjennomsnittsprisen ville ligge på 98 dollar fatet neste år, mens nå nedjusteres estimatene med 6 dollar til 92 dollar fatet.

Økt oljetilbud er en av grunnene til nedjusteringen. Goldman Sachs er fortsatt positiv til etterspørselen, og venter en vekst på 2,5 millioner fat olje pr. dag i år og 1,6 millioner fat olje pr. dag i 2024, ifølge analytikerne.

Uenige om Israel-Hamas-eskalering

En styrket dollar og bekymring for oljeetterspørselen i USA og Kina bidrar også til å svekke oljemarkedet nå, skriver Reuters.

– Investorer er mer fokusert på svak etterspørsel i USA og Kina, mens bekymringene over potensielle forsyningsavbrudd fra Israel-Hamas-konflikten har avtatt noe, sier Hiroyuki Kikukawa, direktør i NS Trading.

Ifølge det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, vil bensinforbruket pr. innbygger i 2024 falle til det laveste nivået på 20 år.

I løpet av helgen har også israelske kampfly rammet flere Hizbollah-mål i Libanon, og USA har gjennomført luftangrep i østlige Syria på mål knyttet til Iran – noe som igjen bidrar til å øke bekymringene for en bredere konflikt i Midtøsten, skriver TDN Direkt.

Bloomberg melder også at den irakiske oljeministeren Hayyan Abdul Ghani besøker Kurdistan-regionen for å diskutere gjenopptakelse av oljeeksporten via Ceyhan i Tyrkia. Rørledningen har vært stanset siden mars på grunn av en tvist mellom Tyrkia og Irak og ble også skadet av et jordskjelv.