<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aksjehopp på oppkjøpsbud: G.C. Rieber overtar Rieber Shipping

G.C. Rieber Shipping-aksjen stiger 77,2 prosent til 8,70 kroner på nyheten om at G.C. Rieber vil overta alle aksjene. 

Publisert 13. nov. 2023
Oppdatert 13. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 412 ord
FØRSTE SJEF UTENOM FAMILIEN: Jan Roger Bjerkestrand er den første toppsjefen i G.C. Rieber-gruppen som er hentet utenom familien.  Da han begynte i jobben i fjor hadde konsernet i 144 år vært ledet av eiere og direkte etterkommere av grunnlegger Gottlieb Christian Rieber. Foto: GC Rieber

RISH

Det gir Bergen-rederiet en markedsverdi på 746 millioner kroner.

Av tilbudsdokumentet fremgår det at G.C. Rieber vil be om at aksjene i Rieber Shipping tas av Oslo Børs dersom tilbudet lykkes.

Kontantbudet på 8,80 kroner pr. aksje innebærer en premie på 34 prosent over volumvektet gjennomsnittspris siden 20. august. Det var dagen etter at generalforsamlingen i Rieber Shipping vedtok å dele ut akjsjene i Shearwater GeoServices Holdings til eierne i selskapet.

Dersom man sammenligner med sluttkursen fredag er budpremien hele 79 prosent.

Fra før av eide G.C. Rieber vel 66 millioner aksjer, tilsvarende 76,8 prosent av kapitalen, i Rieber Shipping.

HAR TAKKET JA TIL BUDET: G.C. Rieber Shipping-sjefen Einar Ytredal. Foto: Privat

Forhåndsaksepter

I tillegg har G.C. Rieber mottatt forhåndsaksepter for nesten 12,7 millioner aksjer, noe som øker eierandelen til 91,56 prosent. Det betyr at det allerede er klart at G.C. Rieber totalt vil eie 90 prosent og dermed kunne innløse de øvrige aksjonærene. 

Også primærinnsiderne adm. direktør Einar Ytredal, Dalland AS - et selskap som kontrolleres av driftsdirektør Øystein Dalland Kvåle, finansdirektør Silje Tonning Søgnen og teknisk direktør Gjert Florvåg har akseptert budet og solgt sine aksjer. De eide henholdsvis 41.325, 27.560, 4.500 og 4.000 aksjer.

Budet utløper 27. november.

Det er innhentet en såkalt fairness opinion fra Pareto Securities, som konkluderer med at budet er fair. Styret anbefaler aksjonærene å takke ja.

«Etter vår vurdering finner vi at tilbudet er i tråd med de underliggende verdiene i selskapet», skriver meglerhusets seniorpartner Christian Løken.

Pareto konkluderer med at budet gir aksjonærer mulighet til å realisere sine investeringer til eller nær underliggende aktivaverdier og karakteriserer det som «rettferdig fra et finansielt perspektiv».

Havvind-satsing

I fjor høst bestilte Rieber Shipping to nybygg beregnet på bruk i havvindindustrien. Kontrakten ble inngått med en verft i Tyrkia. Avtalt ferdigstillelse er i første og andre kvartal 2025.

Skipene er av typen WindKeeper og er serviceskip som skal drive driftsstøtte av havvindparker, blant annet som base og bolig for teknikere som gjør vedlikehold på vindmøller.

Prisen er på til sammen rundt 110 millioner euro, eller 1,3 milliarder kroner basert på dagens vekslingskurs, inkludert kostnader til prosjektleveranse og mobilisering.

Før skatt satt G.C. Rieber-gruppen i fjor igjen med et overskudd på 625 millioner kroner, 260 millioner kroner mer enn i 2021.

Ved utgangen av 2022 besto konsernets portefølje av strategiske eierposter i G.C. Rieber Shipping (77 prosent), G.C. Rieber Compact (100 pst.), G.C. Rieber VivoMega (68 pst.), G.C. Rieber Salt (100 pst.), G.C. Rieber Fortuna (100 pst.) og G.C. Rieber Eiendom (45 pst).