<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Opec-nyheter sender oljeaksjer hodestups

Spekulasjon om at Saudi-Arabia vil reversere tidligere produksjonskutt medførte at selskaper som BP, Shell og TotalEnergies var blant onsdagens børstapere.

Publisert 22. nov. 2023
Oppdatert 22. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 293 ord
AKSJEKURSEN FALLER: Et oljeprisfall på 4 prosent bidro til at Shell var blant onsdagens europeiske børstapere. Foto: Bloomberg

Oljeaksjer gjorde det elendig onsdag, etter at en Bloomberg-artikkel bidro til å senke Brent-prisen med 4 prosent. Nyhetsbyrået hevder at Saudi-Arabia synes andre Opec+-medlemmer utvinner for mye, og det ble spekulert at landet vurderer å reversere sitt seneste produksjonskutt på 1 million fat pr. dag. Kort tid senere ble det meldt at helgens planlagte Opec+-møte blir utsatt til 30. november, noe som ytterligere styrket inntrykket av uenighet innad i organisasjonen. Ved 16-tiden var blant andre BP, Shell og TotalEnergies ned med 2–3 prosent.

Tyske Thyssenkrupp, som blant annet produserer stål og leverer ingeniørtjenester, fikk derimot et kursløft på mer enn 7 prosent. Det til tross for at både topp- og bunnlinjen i regnskapsåret 2023 var noe lavere enn ventet. I alt var det snakk om et tap på 2 milliarder euro samt en kraftig svekkelse i ordreinntaket, grunnet svakere etterspørsel og renteoppgang. På den positive siden leverte konsernet en fri kontantstrøm, ekskludert oppkjøp, på overraskende høye 363 millioner euro, hovedsakelig som følge av redusert arbeidskapital.

Også amerikanske Deere & Company publiserte nye kvartalstall. Produsenten av landbruks- og anleggsmaskiner slo analytikernes inntekts- og inntjeningsestimater med god margin, men fikk likevel et kursfall på 7 prosent. Årsaken var skuffende utsikter for regnskapsåret som begynte 1. november. Ledelsen venter et nettoresultat på 7,75–8,25 milliarder dollar, mens meglerhusene hadde sett for seg et nivå rundt 9,3 milliarder dollar. Den foreventede nedturen skyldes at den sykliske toppen i Deeres ulike markedssegmenter sannsynligvis er passert.

Forøvrig sank amerikanske ordrer for varige goder med 5,4 prosent i oktober, mot ventet 3,2 prosent. På årsbasis var ordrene opp med 0,9 prosent, men husk at tallet ikke er inflasjonsjustert.

Dessuten sank antallet nye søknader om arbeidsledighetstrygd til 203.000 i forrige uke. I alt mottar 1,84 millioner amerikanere slik støtte, noe som er nær en toårig topp.