<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Opec+ klarte ikke å løfte oljeprisen

Opecs produksjonskutt beløper seg nå til 2,2 millioner fat pr. dag. Markedet hadde forventet et større kutt, noe som sender oljeprisen ned.

Publisert 1. des. 2023
Oppdatert 1. des. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 701 ord
SAMTALER: OPEC-leder Adeeb Y Al Aama (t.v. i midten) og prins Abdulaziz bin Salman, Saudi Arabias energiminister. Foto: Bloomberg

Klokken 11 torsdag begynte det utsatte møtet i oljekartellet Opec+ for å beslutte produksjonspolitikken fremover. Verdens nest største oljeprodusent, Saudi-Arabia, har forsøkt å få med seg de andre medlemslandene i produksjonskutt for å avverge et tilbudsoverskudd i 2024, men har møtt mostand fra blant annet Angola og Nigeria. 

Torsdag kveld var fasiten klar: Oljekartellet kutter produksjonen med 900.000 fat pr. dag, i tillegg til at de frivillige kuttene på 1,3 millioner fat pr. dag fra Saudi-Arabia og Russland fortsetter. 

De nye kuttene vil gjelde for første kvartal 2024.

Oljeprisen steg på forventninger gjennom både onsdag og torsdag, og lå godt over 84 dollar fatet. I 16-tiden torsdag begynte imidlertid nedturen.

Fredag morgen blir et fat brent-olje omsatt for 80,60 dollar, ned over 4 prosent fra gårsdagens nivåer. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 84,24 dollar da Oslo Børs stengte torsdag. Den amerikanske WTI-oljen er opp 0,3 prosent til 75,80 dollar.

Levde ikke opp til forventningene

Kilder i Opec hadde på forhånd hintet til at de nye kuttene kunne bli så høye som 2 millioner fat olje pr. dag. Markedet ble dermed godt overrasket da kuttene kun beløp seg til 900.000 fat.

«Det mye omtalte Opec+ toppmøtet er nå unnagjort. Dog klarte det mektige kartellet, som kontrollerer omtrent 40 prosent av verdens oljeproduksjon, ikke å løfte oljeprisen til tross for en avtale om nytt produksjonskutt», skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen.

Slik er Opec-kuttene fordelt:

  • Saudi-Arabia kutter med 1 million fat pr. dag
  • Irak kutter med 223.000 fat pr. dag
  • De forente arabiske emirater kutter med 163.000 pr. dag
  • Kuwait kutter med 135.000 fat pr. dag
  • Kasakhstan kutter med 82.000 fat pr. dag
  • Algerie kutter med 51.000 fat pr. dag
  • Oman kutter med 42.000 fat pr. dag.
  • I tillegg vil Russland kutte 500.000 fat pr. dag. Dette kuttet vil bli gjort fra gjennomsnittlige eksportnivåer i månedene mai og juni i 2023, og vil bestå av 300.00 fat råolje pr. dag og 200.000 fat raffinerte produkter pr. dag.
Opec/TDN Direkt

Samtidig som kartellet holder igjen produksjonen, produserer landene utenfor Opec så mye de kan.

«Det store spørsmålet er hvor lenge Saudi-Arabia, som er Opecs de facto leder, vil fortsette å balansere markedet, vel vitende om at USA og andre produsenter høster de største overskuddene», skriver han.

Det ble også bestemt at Brasil slutter seg til seg Opec+, der det ble understrekt at landet ikke nødvendigvis ville binde seg til produksjonskutt neste år. Brasil er verdens åttende største oljeprodusent med en produksjon på rundt 3,6 millioner fat pr. dag.

– Lover ikke godt

Rystad Energy kaller torsdagens utfall «en bittersøt seier for Saudi-Arabia».

«Kongeriket fikk støtte fra noen Opec+-medlemmer til å bidra med produksjonskutt neste år, men andre er imot eller er usikre, og er ikke inkludert i dette ferske kuttet».

Ryktene om uenighet innad i kartellet har ikke gitt gode signaler, mener analysehuset.

«Evnen til å sikre en gruppeomfattende beslutning om produksjonskutt lover ikke godt for gruppenes enhet og samhold, og begrenser gruppens evne til å balansere markedet», skriver de videre.

Oljeprisfallet etter kunngjøringen antyder at markedet var skuffet over resultatet.

«Dette skyldes to grunner: for det første er kuttene kortsiktige, for nå, og bare gyldige for første kvartal 2024. For det andre, og viktigst, klarte ikke gruppen å enes om en strategi enstemmig og måtte stole på frivillige ensidige kutt i stedet», skriver Rystad Energy.

Analysehuset mener det blir et markedsunderskudd på rundt 400.000 fat olje pr. dag for første halvår 2024, og dermed forventes en oljepris på mellom 80 og 85 dollar fatet.

Forvirring om kutt

Møtet torsdag skulle egentlig ha blitt avholdt på søndag, før det ble utsatt på rykter om intern uenighet.

På formiddagen meldte Reuters at to kilder med kjennskap til saken hadde uttalt at partene hadde nådd en foreløpig avtale om ytterligere produksjonskutt på over én million fat pr. dag. Nyhetsbyråets kilder hevdet samtalene dreier seg om å kutte 1-2 millioner fat til fra tidlig 2024.

– Jeg tror på oljeprisen over litt tid vil stige med et kutt på 1 million fat. Nå har prisen steget med 4-5 dollar fatet siden bunnen denne uken. Opec er avhengig av å levere på den forventningen, sa oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities til Finansavisen tidligere torsdag.