<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tre ting tynger oljeprisen

Oljeprisen er nå ned over 20 prosent på en drøy måned. 

Publisert 13. des. 2023
Oppdatert 13. des. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 246 ord
FALLER: Oljeprisen er kraftig ned de siste månedene.  Foto: Dreamstime

Brent-oljen fortsetter ned 0,7 prosent til 72,77 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 0,8 prosent til 68,16 dollar pr. fat. Til sammenligning kostet et fat Nordsjøolje 74,08 dollar da Oslo Børs stengte i går.

Økt russisk oljeeksport og høyere amerikansk produksjon bidrar til bekymringer om at tilbudet overgår etterspørselen, skriver Bloomberg. 

Det ukentlige gjennomsnittet av Russlands sjøbårne råoljeeksport stiger til det høyeste nivået siden tidlig i juli, mens USAs Energy Information Administration (EIA) har oppjustert anslaget for amerikanske produksjon i år. Samtidig reduserer de sitt anslag for Brent-spot i 2024 til 82,57 dollar fatet, ned fra det forrige anslaget på 89,24 dollar fatet.

Stor usikkerhet

Terminmarkedet fortsetter å indikere et oversupplert marked. Brent- og WTI-futures er i contango frem til midten av 2024, med oljefat med umiddelbar levering som handles til rabatt sammenlignet med senere levering.

– Oljemarkedet står overfor en amerikanskledet økning i produksjon. Samtidig er det tvil om OPEC klarer å overholde produksjonsmålene og vi ser utsikter til redusert etterspørsel, sier Vishnu Varathan, strategi i Mizuho Bank, ifølge Bloomberg.

Tall fra American Petroleum Institute (API), viste i går kveld at råoljelagrene i USA falt med 2,3 millioner fat i forrige uke. API-tallene viste videre at bensinlagrene steg med 5,8 millioner fat, mens destillatlagrene var opp 0,3 millioner fat i forrige uke.

Rentemøtet i den amerikanske sentralbanken som avsluttes senere på onsdag, vil bestemme markedsretningen, mener markedsanalytiker Tina Teng i CMC Markets, ifølge Reuters.

– En mer haukete enn ventet holdning fra Fed kan føre til et ytterligere fall i råoljeprisene, sier Teng.