<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Godkjenner elektrifisering av Draugen og Njord

Draugen- og Njord i Norskehavet elektrifiseres med kraft fra land. Okea og Equinor er operatører.

Publisert 22. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 267 ord
GODKJENT: Olje- og energiminister Terje Aasland mener prosjektet er et godt eksempel. Foto: NTB

Olje- og energidepartementet har gitt konsesjoner og godkjent utbyggingsplaner som innebærer at driften av Draugen- og Njordplattformen i Norskehavet legges om til drift med kraft fra land, skriver regjeringen i en pressemelding fredag.

– Prosjektet er et godt eksempel på hvordan industrien jobber sammen og finner løsninger for å få ned utslippene på norsk sokkel. Jeg er glad for å kunne godkjenne et prosjekt som gir store utslippskutt og som forlenger levetiden for Draugenfeltet. I tillegg skapes det arbeidsplasser og oppdrag for leverandørindustrien, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Equinor og Okea

Oljeselskapet Okea, som ble grunnlagt av blant annet Ole Borten Moe, er operatør på Draugen. Feltet ligger i den sørlige delen av Norskehavet og ble påvist i 1984.

30 kilometer vest for Draugen ligger Njord hvor Equinor er operatør. I desember 2022 startet produksjonen på Njord opp igjen. Etter en omfattende ombygging skal feltet produsere i 20 nye år og ambisjonen er å produsere like mye som er produsert fram til i dag, over 250 millioner fat oljeekvivalenter.

7,3 milliarder

Forventede investeringer er i følge rettighetshaverne anslått til ca. 7,3 milliarder 2022-kroner. Inntektssiden ved prosjektet er i hovedsak knyttet til reduserte CO2-kostnader, økt gassalg og forlenget levetid og økt utvinning fra Draugenfeltet. Samlet kraftbehov er beregnet til 80 megawatt (MW). Det er ventet at driften med kraft fra land kan starte i løpet av første kvartal 2027.

Norge har en av de mest effektive olje- og gassnæringen i verden målt i CO2-utslipp pr. fat. Nå skal den effektiviseres ytterligere ved hjelp av vannkraft fra land. Det er regnet med at over 10 prosent av Norges samlede kraftforbruk vil gå til elektrifisering av norsk sokkel.