<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Klinte til med økte utbytter

Kjell Inge Røkkes oljeselskap vil dele ut langt mer av overskuddet til aksjonærene enn det som ligger i de langsiktige planene.

Publisert 8. feb.
Oppdatert 8. feb.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 766 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP. Foto: Iván Kverme

Aker BP leverte et driftsresultat på 2,15 milliarder dollar i fjerde kvartal i fjor, viser oljeselskapets kvartalsrapport som ble fremlagt torsdag morgen.

Det var litt under forventningen om et driftsresultat på 2,48 milliarder dollar, ifølge konsensus innhentet fra analytikere av selskapet selv.

Inntektene havnet på 3,6 milliarder dollar, omtrent det samme som kvartalet i forveien, og etter skatt endte resultatet på skatt 164 millioner dollar.

– Vi avsluttet året sterkt, og leverte på målsetningene våre til tross for visse driftsutfordringer i andre halvår, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i en børsmelding.

Aker BP

(Mill. USD) 4. kv./23 4. kv./22
Driftsinntekter 3.556 3.826
Driftsresultat 2.154 2.214
Resultat før skatt 2.168 2.177
Resultat etter skatt 164 112

Øker utbyttet

I forbindelse med tallene la Aker BP også frem en strategioppdatering for det kommende året, som avslører at aksjonærene får mer av overskuddet i år enn i fjor. Aker BP øker det kvartalsvise utbyttet for inneværende år med 9 prosent til 60 cent pr. aksje. Det er vesentlig over selskapets mål om økninger på 5 prosent årlig og tilsvarer en utbytteyield på 9 prosent.

Det betyr samlede utbetalinger på 1,5 milliarder dollar, eller 16 milliarder kroner, basert på antallet utestående aksjer i selskapet.

– Vi har en veldig stor utbyttekapasitet over de neste årene. Vi vil øke med minimum 5 prosent. Det er en robust ambisjon som vi kommer til å overholde, sa finansdirektør David Tønne under en mediebrief torsdag morgen.

Han viser til at sterk balanse etter et godt fjorår gjør at utbyttet nå kan jekkes opp betydelig.

– Vi har lagt bak oss et veldig bra år som gjør at vi har bedre balanse. Vi har kapasitet til å øke. Vi har sagt minimum 5 prosent økning, men vi vil tilpasse oss. At vi nå havner over det er et signal om at planen vi har er robust, vi generer kontantstrøm og det skal selvfølgelig betales ut til aksjonærene, sier Tønne videre.

Tar ned produksjonen

Aker BP la også for første gang frem sine planer for olje- og gassproduksjonen i år, og den ventes å havne på mellom 410.000 og 440.000 fat. Det var godt under forventning. Selskapet har over en tid sagt at produksjonen kommer til å være lavere enn toppåret 2023, men at den kommer opp igjen i 2027 og 2028 når store utbyggingsprosjekter skal stå klare.

– Utbyttet var en positiv overraskelse, men på den negative siden så ligger guidet produksjon godt under konsensus, sier analytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets.

Bruaset spådde før børsen åpnet at aksjekursen i Aker BP skulle falle på grunn av ventet svakere produksjon. Det fikk han rett i, for ved lunsjtider var den ned 2,7 prosent til 261 kroner.

– Fatene forsvinner jo ikke fra bakken, så hvis kursen faller mye i dag så ser vi det som en kjøpsmulighet – også gitt lav prising inn mot rapporten, sa han.

Analytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities påpeker også at produksjonen for i år var lavere enn ventet, men han tror Aker BP vil overraske med å slå den.

– De har vært konservative på Sverdrup, hvor vi tror det vil fortsette å komme positive oppdateringer. Aker BP pleier også å slå forventningene de setter i starten av året, sier han.

Han hyller utbyttet og utbytteavkastningen på 9 prosent.

– Det er veldig bra i et selskap av så høy kvalitet som Aker BP. De har stor skala, lavest kostnader og lavest utslipp. Prosjektene går fremover som forventet uten endringer på kostnadssiden så langt. Det er positivt, sier han.

POSITIV: Sjefsanalytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets mener Aker BP leverte et sterkt fjerde kvartal. Foto: Nordea Markets

Analytiker Vidar Lyngvær i Danske Bank Markets mener tallene var som ventet.

– Aker BP er et kvalitetsselskap som alltid leverer på norsk sokkel, og 9 prosent økt utbytte støtter under det. Det burde redusere noe av usikkerheten knyttet til lavere utbytte i 2025 i forbindelse med at fri kontantstrøm blir svak på grunn av høyere investeringer, sier analytikeren.

Lyngvær mener som flere av de andre at lavere produksjon fremover kan tynge aksjen.

– Selskapet tar ned produksjonen for 2024 med mellom 5 og 6 prosent sammenlignet med konsensus. Det burde føre til negative estimatrevideringer. Vi tenker at aksjen skal litt ned på estimatrevideringene, men at selskapet ellers leverer som de pleier, sier han.