<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dobler utbyttet etter rekordår

Rekordene sitter løst for Reach Subsea. Sjefen mener utsiktene er «eksepsjonelt robuste».

Publisert 14. feb.
Oppdatert 14. feb.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 458 ord
REKORDÅR: Konsernsjef Jostein Alendal i Reach Subsea kunne vise til rekordtall i 2023. Foto: Iván Kverme

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 09.30

Reach Subsea fortsetter fremgangen.

Onsdag la den Haugesund-baserte undervannsentreprenøren frem sine tall for fjerde kvartal, og de viste en omsetning på 474 millioner kroner. Det er opp 45 prosent i forhold til tilsvarende kvartal året før. På bunnlinjen satt selskapet igjen med 58 millioner kroner.

For 2023 som helhet var omsetningen tett på 2 milliarder kroner, med et overskudd på 226 millioner. Det er det sterkeste resultatet selskapet noensinne har levert.

– Rekordbrytende

Selskapet omtaler både kvartalet og helåret som «rekordbrytende på alle parametere», drevet av vekst, bedre priser og sterk prosjektgjennomføring, som ga sterke 30 prosent i egenkapitalavkastning.

– Vi er fornøyde med å ta inntektene til 2 milliarder kroner-nivået, men enda mer tilfredsstillende er det at vi samtidig klarer å levere økte marginer. Vi har nå hatt robust topplinjevekst i ti kvartaler på rad, og er på vei mot neste nivå med tanke på størrelse. Utsiktene ser eksepsjonelt robuste ut, sier konsernsjef Jostein Alendal i en kommentar.

De sterke utsiktene understrekes av en ordrereserve på rekordhøye 1,2 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet – opp 62 prosent fra samme tidspunkt året før. Anbudsvolumet er nå på 8 milliarder kroner.

Øker i fornybar

I fjerde kvartal kom 60 prosent av Reach-inntektene fra olje og gass, mens 40 prosent kom fra fornybar. I samme periode året før utgjorde de olje- og gassrelaterte inntektene nesten 90 prosent.

– Vår beslutning om å ekspandere strategisk er godt timet, og passer fint inn i den sterke markedstrenden vi venter vil fortsette. Olje- og gassindustrien går fortsatt sterkt, og investeringene i fornybarsektoren øker. Det er mye subsea-arbeid i horisonten, særlig med de tusenvis planlagte havvindturbinene, sier Alendal.

– Videre kommer fremvoksende sektorer som havbunnsgruvedrift, karbonlagring og andre aspekter av offshore- og subsea-industrier på toppen av denne voksende etterspørselen, legger han til.

Dobler utbyttet

Reach Subsea ekspanderer også geografisk, og oppkjøpet av Guardian Geomatics karakteriseres som en viktig døråpner til det australske markedet – som også er en «viktig plattform» for selskapets to såkalte USV-er (unmanned surface vehicles), Reach Remote.

De to første USV-ene ventes å bli kommersielt operative i løpet av 2024.

– Med Reach Remote tar vi en ledende posisjon i marinrobotikk, og vi er veldig begeistret over å lansere disse fartøyene i år. Lanseringen skjer noe senere enn først antatt, men til ingen overraskelse og uten de store konsekvensene, fortsetter konsernsjef Alendal.

Styret foreslår på bakgrunn av rapporten et utbytte på 0,36 kroner – en dobling fra i fjor, og på linje med den tidligere kommuniserte utbyttepolitikken.

Reach Subsea

(Mill. kr.) 4. kv./23 4. kv./22
Driftsinntekter 474,1 327,4
Driftsresultat (EBIT) 79,5 34,6
Resultat før skatt 81,1 18,9
Resultat etter skatt 57,7 12,7