<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lekket rapport: Gazprom er satt 15 år tilbake

Tidligst i 2035 kan Gazprom returnere til eksportnivået det hadde før invasjonen av Ukraina, ifølge en rapport bestilt av selskapet selv.

Publisert 5. juni
Oppdatert 5. juni
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 317 ord
RUSSISK: Gazprom er det delvis eid av Russland. FOTO: Bloomberg

Det vil ta minst et tiår før den russiske gasskjempen Gazprom returnerer til tidligere eksportnivåer.

Det skriver Financial Times med henvisning til en rapport bestilt av Gazprom selv.

«De viktigste konsekvensene av sanksjonene mot Gazprom og energibransjen er reduksjonen i eksportvolumer, som vil bli gjenopprettet til 2020-nivået tidligst i 2035», heter det i rapporten.

Selskapets eksport til Europa vil i gjennomsnitt være mellom 50 til 75 milliarder kubikkmeter pr. år frem til 2035, noe som utgjør en knapp tredjedel av nivåene før krigen.

Selv om Gazprom håper at en ny rørledning til Kina kan bidra til å kompensere for tapte europeiske eksportvolumer, vil kapasiteten kun være på 50 milliarder kubikkmeter pr. år.

En avtale om den såkalte Power of Siberia-2 rørledningen er heller ikke inngått ennå, og priseoppnåelsen i Kina er mye lavere enn i Europa.

Foreslår LNG

Rapporten finner at LNG kan være en mer stabil inntektskilde fordi det transporteres på skip, i stedet for rørledninger. Det er også vanskeligere å spore.

Det foreslår å bygge LNG-terminaler på Russlands østkyst. Det vil bidra til å diversifisere eksporten utover Kina.

Imidlertid vil Gazprom slite med å øke eksportkapasiteten fordi det er avhengig av vestligproduserte turbiner. 

Russlands energidepartement har tidligere uttalt at det forventer at selskaper vil være i stand til å reparere amerikanskproduserte turbiner innen neste år. Russiske produsenter har imidlertid ikke klart å gjenskape sentrale deler av turbinene enda, og så mye som 75 prosent av nødvendige komponenter kommer fra vestlige land.

Første tap på 24 år

Et program for å bygge gassturbiner innenlands vil koste minst 100 milliarder rubler og ta minst fem år, anslår rapporten videre.

Det legger til at Gazprom ville slite med å finansiere investeringsprogrammet uten en betydelig økning i omsetningen. 

Gazproms utsikter har imidlertid blitt enda mørkere siden rapporten ble levert til topplederne i november i fjor. Nylig rapporterte selskapet et tap på 629 milliarder rubler - vel 6,9 milliarder dollar - for 2023.

Det var den delvis statseide gasskjempens første årlige tap på 24 år.