<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statlig tysk energiselskap vant milliardtvist mot russiske Gazprom

Tyske Uniper vant en voldgiftsrettssak mot den russiske gassleverandøren Gazprom. De er tilkjent flere milliarder euro, penger de mest sannsynlig aldri vil se.

Publisert 12. juni
Oppdatert 12. juni
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 138 ord
VANT I RETTEN: Tyske Uniper. Bildet er fra selskapets hovedkontor i Dusseldorf, Tyskland. AFP

Kjennelsen fra voldgiftsretten i Stockholm tilkjenner det statlig tyske energiselskapet 13 milliarder euro, som tilsvarer litt under 150 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Seieren omtales som symbolsk, og det er lite trolig at det russiske gasselskapet vil overføre pengene. Men skulle de gjøre det vil mesteparten av pengene gå rett til den tyske stat som eier 99 prosent av Uniper.

Om kjennelsen ikke ble noen økonomisk seier, så kan den i det minste sette viktig rettslig presedens.

– Denne kjennelsen gir juridisk klarhet for Uniper. Med oppsigelsesretten vi mottok i voldgiftsdommen, avslutter vi kontraktene med Gazprom Export, sier Uniper-sjef Michael Lewis i en uttalelse.

Det tyske energiselskapet måtte bli reddet av den tyske stat i 2022 etter at Gazprom kuttet i forsyningene til det europeiske markedet, noe som presset selskapet til å kjøpe gass fra andre leverandører til en skyhøy pris.

(NTB)