<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Arne Blystad og NTNU-student sikrer milliongevinst

Skandia Greenpower kjøper strømselskapet til NTNU-studentene Bjørn Spieler og Anders Rodem for 36,5 millioner kroner.

Publisert 1. juli
Oppdatert 1. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 523 ord
KJØPER OG SELGER: Mannen bak Motkraft, Bjørn Spieler (t.h.) og Skandia-sjef Tommie Rudi (t.v.). Foto: SGP/Motkraft

Det børsnoterte energiselskapet Skandia Greenpower kjøper Motkraft Gruppen, inkludert strømselskapet Motkraft, for 36,5 millioner kroner, kommer det frem i en børsmelding mandag morgen.

– Det er veldig fint å kunne videreføre Motkraft til trygge hender som kan bygge videre på det flotte vi har skapt, samt opprettholde de verdiene vi står for. Brandet blir ivaretatt, noe som er kjempefint. Nå som selskapet går over i en ny fase med mer fokus på drift, tror jeg det er en fase som andre er bedre egnet til å lede enn meg, sier gründer Bjørn Spiele av Motkraft til Finansavisen.

Selskapet har fått aksept fra aksjonærer som eier 59 prosent av Motkraft, noe som utløser medsalgsplikt for de øvrige aksjonærene. Overtagelse er planlagt 1. september, og oppgjøret skjer i form av kontanter. 

Arne Blystads investeringsselskap Songa Investments er selskapets nest største aksjonær med en eierandel på 17,3 prosent, bak Bjørn Spieles 19,1 prosent. Blystad tjener i underkant av 6 millioner kroner på oppkjøpet.

Protest mot strømbransjen

Motkraft ble i sin tid grunnlagt av NTNU-studentene Bjørn Spieler og Anders Rodem som en protest mot strømbransjen.

– Vi ønsket å bygge en mer forbrukervennlig strømleverandør, uten tilleggsprodukter som gjorde strømregningen høyere for forbrukerne. Rett og slett å levere det et strømselskap skal levere: en faktura for det du har brukt med et lavt påslag og et lite månedsgebyr, sier Spieler.

I dag har selskapet 28.500 abonnenter og omsatte for rundt 375 millioner kroner i 2023, med et driftsresultat på minus 15,6 millioner kroner.

Tidligere i år gjennomførte selskapet en emisjon via Folkeinvest, hvor nye aksjonærer tegnet seg for aksjer til 18,41 kroner. Budet fra Skandia Greenpower tilsvarer 20,25 kroner pr. aksje før transaksjonskostnader, opplyses det i meldingen. 

TJENER NESTEN 6 MILLIONER: Arne Blystad og Songa Investments. Foto: Iván Kverme

Ikke lengre «nonprofit»

Emisjonen førte også til endringer i forretningsstrategien til selskapet, som tidligere opererte som nonprofit.

–Vi gjennomførte Folkeinvest-emisjonen, som startet endringene. Senere har det vært gradvise endringer for å sikre selskapets overlevelse. Det har vært langt mer kapitalintensivt enn vi først forventet, så nødvendige endringer er blitt gjort for å sikre et levedyktig selskap. Slik kan Motkraft fortsette å drive en positiv endring i bransjen, med rimelige priser og full transparens, sier Spieler.

Gründeren blir ikke med på reisen videre med Motkraft. Planen er likevel at selskapet skal fortsette som før, med allerede garanterte priser de neste to årene.

– Vi kommer til å videreføre Motkraft som egen merkevare og et rimelig utfordrerselskap i privatmarkedet, sier adm. direktør i Skandia Greenpower, Tommie Rudi.

Veien videre

Medgründer Rodem har allerede tatt stegene ut i nye prosjekter, blant annet med Konsulentkarma.no.  Nettsiden er en svarteliste over selskaper som avbryter arbeidskontrakter med studenter. 

Spieler legger ikke skjul på at han også ønsker å fortsette med nye initiativer. Gevinsten hans for Motkraft endte på i underkant av 7 millioner kroner, noe som kan komme godt med i en ny satsing.

– Oppkjøpet gir en veldig fin startkapital for et nytt prosjekt. Jeg ser frem til å bygge opp noe nytt som folket ønsker, men hva det blir, vil tiden vise. Jeg går og grubler hele tiden, så jeg har noen retninger i tankene som jeg kommer til å utforske i fremtiden.