<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Det smugles olje for milliarder

Oljen fra Kurdistan blir verken bokført eller registrert, men selges til lokale og smugles videre, ifølge Reuters.

Publisert 11. juli
Oppdatert 11. juli

Det pågår en «blomstrende» handel mellom Kurdistan og Iran. Det er snakk om smugling, hvor rundt 200.000 fat billig olje daglig sendes i minst tusen tankbiler fra hovedstaden Erbil i Kurdistan til Iran, og i mindre grad til Tyrkia.

Reuters har avdekket detaljene og estimerer at det smugles olje for rundt 200 millioner dollar i måneden. 

Irakiske tjenestemenn forteller at uoffisielle eksporten er grunnen til at Irak ikke har vært i stand til å overholde produksjonskuttene som er avtalt med OPEC.

Tidligere har Kurdistan eksportert mesteparten av oljen sin gjennom Irak-Tyrkia-rørledningen, men det tok slutt i fjor da rørledningen stoppet av Iraks regjering. Volumene den gang ble estimert til 450.000 fat daglig.

Ingen spor

Reuters' kilder forteller at de lokale kjøperne tar råoljen fra oljeselskapene og selger den videre via mellomledd til eksport, uten produsentenes kunnskap.

Når Irak-Tyrkia-rørledningen havnet i «limbo», begynte kurdisk olje å bli fraktet til nabolandene. Satsningen økte ettersom samtalene om gjenåpning av rørledningen ble stoppet. Lokale tjenestemenn sier at ingen av inntektene er registrert eller bokført i Kurdistans regionale regjering. 

«Det er ingen spor av oljeinntektene,» sier Ali Huma Saleh, som var lederen av oljekomiteen i Kurdistans parlament til det ble oppløst i 2023. Han anslår at det dreier seg om 300.000 fat olje pr. dag.

Råoljen selges av oljeselskaper i Kurdistan til lokale kjøpere til reduserte priser på 30 til 40 dollar pr. fat, omtrent halvparten av den globale prisen.