<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Endret rapporteringsmetode – endte i pluss

Fornybarselskapet Aker Horizons gjør endringer i måten det rapporterer på. Nå kan det for første gang på lenge vise til positiv utvikling.

Publisert 16. juli
Oppdatert 16. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 588 ord
ENDRET METODE: Konsernsjef Kristian Røkke i Aker Horizons har sluttet å oppgi verdijustert egenkapital, og rapporterer nå på netto sysselsatt kapital istedenfor. Foto: Ivan Kverme

Aker Horizons har over en lengre periode hatt store verdifall, blant annet på grunn av en negativ kursutvikling i datterselskapet Aker Carbon Capture. Ved slutten av første kvartal i år hadde selskapet en verdijustert egenkapital (NAV) på 8,7 milliarder kroner, noe som tilsvarte et verdifall på over 7 milliarder kroner i løpet av ett år.

Tirsdag morgen la selskapet frem tall for andre kvartal, og samtidig meldte det om endringer i måten det rapporterer på. Verdijustert egenkapital er nå byttet ut med nøkkeltallet «net capital employed», eller netto sysselsatt kapital. Den nye rapporteringsmetoden skal ifølge selskapet reflektere en portefølje som består hovedsakelig av unoterte selskaper.

Netto sysselsatt kapital var på 7,1 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal 2024, opp 1,9 milliarder kroner fra første kvartal i år. Oppgangen er hovedsakelig drevet av gevinster fra Aker Carbon Capture–SLB-transaksjonen.

Verdikollaps

Kontantbeholdningen var på 3,1 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet. Sammen med en ubenyttet kredittfasilitet på 500 millioner euro gir dette samlede likvider på 8,8 milliarder kroner. Selskapet har 2,5 milliarder kroner i utestående gjeld som forfaller til neste år, og rett over 4 milliarder som utløper i 2026.

Aker Horizons har rast på børsen i år med et kursfall på 35 prosent, og selskapet er nå verdt rett under 2 milliarder kroner.

Til sammenligning ble det hentet 4,6 milliarder da Aker tok selskapet på børs, og en ny milliard i en rettet emisjon i november 2021. På toppen var selskapet verdt nesten 30 milliarder kroner.

Mindre sårbare

Aker Horizons har datterselskapene Aker Carbon Capture (ACC), Mainstream Renewable Power (MRP), Aker Asset Development (AAD) og SuperNode.

Ved utgangen av andre kvartal hadde Aker Horizons 2,39 milliarder kroner i netto sysselsatt kapital i ACC, 3,82 milliarder i MRP, 0,52 milliarder i AAD og 0,17 milliarder i SuperNode. I tillegg hadde selskapet 0,20  milliarder kroner i andre eiendeler.

Gjennom den nye rapporteringsmetoden skal netto sysselsatt kapital reflektere Aker Horizons' initielle investering i porteføljeselskapene, justert for eventuelle tap, gevinster, tilleggsinvesteringer og valutakurssvingninger. På denne måten vil selskapet unngå at store aksjekursutslag i datterselskap vil påvirke nøkkeltallet.

Stor gevinst fra børstaper

– Andre kvartal var preget av den vellykkede gjennomføringen av det annonserte joint venture-samarbeidet mellom Aker Carbon Capture og SLB. Mainstream fortsatte å gjennomføre sin prioriterte prosjektportefølje, spesielt med tildelingen av store offshore og onshore vindlisenser i Australia, sier Kristian Røkke, konsernsjef i Aker Horizons.

Fra å ha fire børsnoterte datterselskaper i 2021 har Aker Horizons nå én børsnotert beholdning, ACC. Det er i stor grad denne investeringen som har trukket ned selskapets verdier. Datterselskapet har hatt betydelige verdifall som følge av negativ kursutvikling på Oslo Børs, og er ned nesten 60 prosent det seneste året.

I slutten av april meldte ACC om et salg av nesten hele driftsselskapet til oljeservicegiganten SLB for 4,1 milliarder kroner. Salget ble gjort med en premie på minst 58 prosent mot den daværende aksjekursen, og ble tolket som positivt for både ACC og Aker Horizons, som eier litt over 43 prosent av karbonfangstsselskapet.

Aker Horizons rapporterer om gevinster på 2,12 milliarder kroner fra ACC i andre kvartal.

Snuoperasjon for Mainstream

Det kan også se ut til at investeringen i datterselskapet MRP har tatt en positiv vending. Kraftprodusenten tapte i fjor over 8 milliarder kroner på driften, og måtte gjennom en større restrukturering etter å ha havnet i mislighold med långivere.

Nå rapporterer selskapet om positive driftsmarginer, gjenopptagelse av Chile-prosjektet, tildeling av store vindlisenser i Australia samt fremgang i Sør-Afrika og Sverige.

MRP hadde en EBITDA på 5 millioner euro. Dette er første gang selskapet har oppnådd en positiv EBITDA siden Aker Horizons kjøpte seg inn.