<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Større tap enn ventet for Nel

Nel skuffet i andre kvartal, men ordreinngangen var sterkere enn i samme periode i fjor. Citi-analytiker Vivek Midha mener det ikke er nok.

Publisert 17. juli
Oppdatert 17. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 536 ord
Article lead
lead
KVITT FUELING: Konsernsjef i Nel, Håkon Volldal, har solgt unna tapssluket Cavendish Hydrogen og er nærmere break-even. Foto: Eivind Yggeseth
KVITT FUELING: Konsernsjef i Nel, Håkon Volldal, har solgt unna tapssluket Cavendish Hydrogen og er nærmere break-even. Foto: Eivind Yggeseth

Hydrogenselskapet Nel la frem tall for andre kvartal onsdag morgen, og det viste seg at konsensus var for optimistisk på deres vegne. På forhånd var det ventet et driftsresultat før av- og nedskrivinger (EBITDA) på minus 61 millioner kroner i kvartalet, men fasit havnet på minus 79 millioner kroner. Tapet er også noe større enn i samme kvartal året før, da resultatet endte på minus 69 millioner.

Citi-analytiker Vivek Midha skrev i en oppdatering onsdag morgen at Nel trenger en kraftig økning i ordreinntakene for å treffe konsensusestimatene for de kommende årene.

For første halvår i 2024 havnet omsetningen 27 millioner kroner lavere enn i samme periode året før, men EBITDA kom inn 85 millioner kroner høyere.

Gard Aarvik i Pareto Securities skrev i en oppdatering at børsnoteringen av Cavendish som en egen virksomhet, gjør at EBITDA forbedrer seg signifikant sammenlignet med fjoråret, men at det fortsatt kom inn under konsensus. Han venter å justere ned estimatene for EBITDA for 2024 som følge av rapporten.

Nel

(Mill. kr) 2. kv./24 2. kv./23
Driftsinntekter 356,4 390,9
Driftsresultat −125,4 −112,2
Resultat før skatt −117,7 −228,3
Årsresultat −43,3 −342,3

Kontantbeholdningen raser

Kontantbeholdningen fikk seg et kraftig innhogg i andre kvartal etter spinoffen av Cavendish Hydrogen i juni. Cavendish fikk med seg 625 millioner kroner i kontanter i transaksjonen. På den positive siden er posten kontantstrøm fra ikke-videreført virksomhet på minus 133,9 millioner kroner, som utgjør hoveddelen av den negative kontantstrømmen fra driften på minus 157,5 millioner.

Legger man også til kontantstrøm fra investeringer, havner den totale endringen i kontantbeholdningen på drøye milliarden i kvartalet. Beholdningen ved utgangen av kvartalet var på 2,2 milliarder kroner, ned fra 4,1 milliarder ved samme tidspunkt i fjor.

Aarvik er overrasket over hvor mye kontanter Nel brant i kvartalet, og skriver at det skyldes høyere investeringskostnader enn ventet samt tap på utskillelsen av Cavendish.

Selv om Aarvik tror Nels kontantbeholdning er tilstrekkelig for å drive dagens operasjoner fremover, venter han at Nel må hente 1,5 milliarder kroner i 2026.

Kapitalinnsprøytningen skal finansiere byggingen av en produksjonsfasilitet i Michigan i USA, men det er fortsatt ikke tatt noen endelig investeringsbeslutning for prosjektet.

Nel har lenge slitt med en utestående betaling fra selskapets største kunde innen elektrolyse, og det er fortsatt ingen tegn på at denne betalingen er mottatt.

Trenger større ordreinntak

Ordreinngangen i kvartalet var noe bedre enn i samme periode i fjor, og beløp seg til 270 millioner i årets andre kvartal, mot 229 millioner i andre kvartal i fjor.

Likevel er ordrereserven ned fra 2.375 millioner kroner for et år siden til 2.071 millioner kroner ved utgangen av andre kvartal i år. Selskapets ledelse sier i kvartalsrapporten at for å bli lønnsomme, trengs det større skala.

– Det viktigste for oss for å få positiv EBITDA er volumet som vi produserer og leverer i et kvartal, så det avhenger av fremtidig ordreinntak, sa finansdirektør Kjell Christian Bjørnsen under kvartalspresentasjonen onsdag morgen.

Siden årsskiftet har aksjonærene fått dårlig betalt for aksjene sine, men Nel er opp mer enn 50 prosent siden bunnoteringen i mars. Etter rapporten på onsdag ble Nel-aksjonærene igjen straffet, og ved lunsjtider var aksjen ned rundt 7 prosent.