<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nok en oljegigant med svakere raffineringsmarginer

TotalEnergies rapporterer om lavere raffineringsmarginer – Brent-prisen løftet seg 9 prosent sammenlignet med året før.

Publisert 25. juli
Oppdatert 25. juli
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 367 ord
INGEN STORE OVERRASKELSER: Patrick Pouyanne, adm. direktør i TotalEnergies.  Foto: Bloomberg

Den franske olje- og gassgiganten TotalEnergies har torsdag delt kvartalsrapporten sin for andre kvartal.

Justert nettoinntekt havnet på 4,67 milliarder dollar, ned fra 4,96 milliarder året før. På forhånd var det ventet 4,92 milliarder.

Ingen store overraskelser

Flere selskaper har merket en nedgang i raffineringsmarginer, noe som også vises i tallene til TotalEnergies; ned 36 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og ned 39 prosent på halvåret. 

Bloomberg mener lav dieseletterspørsel i Europa er hoveddriveren. Samtidig er fortjenesten lavere ettersom drivstoffproduksjonen er på vei mot normale nivåer etter en periode med høye marginer grunnet forstyrrelser i russisk eksport.

Brent-prisen fikk et løft på 9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor – snittprisen var 85 dollar pr. fat i løpet av andre kvartal. For første halvår var snittprisen 84,1 dollar, mot 79,1 dollar i første halvår 2023.

Lavere gasspriser er også blitt rapportert av flere, drevet av fylte lagre. Snittprisen på gass for TotalEnergies på NBP (UK-markedet) falt dermed 8 prosent til 9,7 dollar pr. Mbtu i andre kvartal.

LNG-segmentet fikk seg også en liten knekk, da salget falt med rundt en femtedel sammenlignet med året før, drevet av lavere europeisk etterspørsel, særlig fra gassfyrte kraftverk. Men, de spår at snittprisen for LNG vil øke litt i tredje kvartal, drevet av økt etterspørsel fra Kina og India som oppveier sesongmessig lav etterspørsel i Europa.

Hydrokarbonproduksjonen falt 1 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. TotalEnergies solgte oljesandaktiva i Fort Hills, Canada, som jevnet ut kostnaden fra flere nye prosjekter. Produksjonen er spådd å være lite endret i tredje kvartal, samtidig som selskapet forventer å starte driften av Anchor-prosjektet i Mexicogulfen.

Allokering og anbefalinger

Selskapet deler ut 79 eurocent pr. aksje for regnskapsåret, opp 7 prosent fra året før, men i tråd med forventningene.

Tilbakekjøp endte på 2 milliarder dollar, i tråd med kvartalene tidligere i år. Selskapet gjentar planen om å investere 17–18 milliarder dollar i 2024.

Fra seks oppdateringer av analytikere på Bloomberg, endret ingen kursmålet etter rapporten. Det ligger 18 kjøpsanbefalinger, 11 hold, og null salgsanbefalinger inne, med et snitt kursmål på 73,76 dollar.

Aksjen faller rundt 1,5 prosent til 61,52 euro på Paris-børsen klokken 10:00.