<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljegigant tjente over 100 milliarder i andre kvartal

ExxonMobil kunngjorde fredag sitt nest beste resultat for andre kvartal det siste tiåret, etter å ha nådd rekordproduksjon i Guyana og Permian Basin.

Publisert 2. aug.
Oppdatert 2. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
LA FREM TALL: Adm.direktør i Exxon Mobil, Darren Woods. Foto: Bloomberg

Den amerikanske skifteroljeprodusenten hadde inntekter på 93,1 milliarder dollar i andre kvartal, mot 82,9 milliarder dollar samme periode i fjor. Det er et godt stykke over analytikernes forventning 87,7 milliarder dollar, ifølge Bloomberg-konsensus.

Resultatet endte med et overskudd på 9,2 milliarder dollar, tilsvarende 101 milliarder kroner. Til sammenligning hadde selskapet et resultat på 7,9 milliarder dollar i fjorårets andre kvartal. 

Justert resultat pr. aksje endte på 2,14 dollar, og slo dermed konsensus som på forhånd ventet 2,03 dollar. 

«Vi leverte vårt nest høyeste resultat for andre kvartal i løpet av det siste tiåret, samtidig som vi fortsetter å forbedre selskapets grunnleggende inntjeningsevne», sier konsernsjef Darren Woods.

I første halvdel av 2024 har selskapet levert et samlet resultat på 17,5 milliarder dollar, en nedgang på 9 prosent fra 19,3 milliarder dollar i samme periode i 2023, på grunn av lavere raffineringsmarginer og gasspriser, ifølge CNBC.

Rekordproduksjon

Exxons nettoproduksjon av olje og gass økte med 15 prosent fra første kvartal, tilsvarende  574.000 fatoljeekvivalenter pr. dag, til 4,4 millioner fat oljeekvivalenter.

På forhånd ventet analytikerne en produksjon på 4,2 millioner fat pr. dag.

«Rekordhøy produksjon i Guyana og Permian bidro til å veie opp for de ellers lavere olje- og gassprisene i kvartalet», uttalte finansdirektør Kathryn Mikells.

Exxons virksomhet i Guyana forventet å produsere 600.000 fat oljeekvivalenter pr. dag i år, nådde en topproduksjon i mai med en rekord på 663.000 fat oljeekvivalenter.

Hever guidingen

Exxon har økt sitt mål for olje- og gassproduksjon i 2024 med 13 prosent til 4,3 millioner fat pr. dag, fra tidligere 3,8 millioner. 

Samtidig justerer selskapet opp estimatene på driftsinvesteringer (CAPEX) til 28 milliarder dollar for 2024, etter gjennomføringen av oppkjøpet av Pioneer, opp fra det tidligere estimatet på 23-25 milliarder dollar.