<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

IEA: – Sliter med å holde tritt med etterspørselen

IEA melder nå om en nedgang i de globale oljelagrene. Etterspørselsestimatene holdes omtrent uendret.

Publisert 13. aug. 2024
Oppdatert 13. aug. 2024
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
IEA-SJEF: Fatih Birol. Foto: Bloomberg
IEA-SJEF: Fatih Birol. Foto: Bloomberg

For øyeblikket klarer ikke tilbudet å holde tritt med den høye sommeretterspørselen, noe som presser markedet inn i et underskudd. Det har ført til en nedgang i de globale oljelagrene, skriver IEA i sin ferske månedsrapport, ifølge TDN Direkt.

«Etter fire måneder med oppgang, falt oljelagrene i juni med 26,2 millioner fat. Råoljebeholdningen falt med 40,9 millioner fat, til tross for at lagrene økte betydelige i Kina. Samtidig steg oljeproduktlagrene med 14,8 millioner fat, støttet av store LPG-lagerøkninger i USA», heter det i rapporten.

Ifølge nyhetsbyrået tyder også foreløpige juli-tall på at trenden vil fortsette.

«Denne dynamikken presser raffineringsmarginene, noe som potensielt kan føre til en endring i raffineringsaktiviteten de kommende månedene», skriver IEA.

Brent-oljen med september-levering er tirsdag formiddag ned 0,43 prosent til 81,96 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,39 prosent til 79,75 dollar fatet.

Kinesisk etterspørsel svekkes

IEA holder stort sett sine globale oljeetterspørselsestimater uendret fra forrige måneds rapport - på 103,06 millioner fat pr. dag i 2024 og 104,01 millioner fat pr. dag i 2025. Etterspørselsveksten er ventet på rett under én million fat pr. dag både i år og neste år.

De ser ifølge TDN Direkt imidlertid en betydelig endring i etterspørselsdriverne, og trekker frem at oljeetterspørselen i Kina falt for tredje måned på rad i juni. Det er blant annet drevet av en nedgang i industrielle innkjøp, inkludert innen petrokjemisk sektor.

«Foreløpige handelsdata peker på ytterligere svakhet i juli, ettersom råoljeimporten falt til sitt laveste nivå siden de strenge nedstengningene i september 2022», skriver IEA. 

«Derimot har etterspørselen i utviklede økonomier, spesielt etter amerikansk bensin, vist tegn til styrke de siste månedene. Den amerikanske økonomien, hvor en tredjedel av verdens bensin forbrukes, har gjort det bedre enn sammenlignbare land støttet av en robust tjenestesektor», heter det, ifølge nyhetsbyrået.