<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Resultatstup for Eviny

Lavere kraftpriser og reduserte bidrag til kraftkontrakter bidrar til mer enn halvering av driftsresultatet til Eviny i andre kvartal. 

Publisert 30. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 383 ord
INNTEKSTSSVIKT: Eviny og konsernsjef Ragnhild Janbu Fresvik så inntektene skrumpe inn med 16 prosent i andre kvartal, sammenlignet med samme periode året før.  Andreas Drange Jensen

Eviny, som er det største energiselskapet på Vestlandet, fikk et underliggende resultat på 363 millioner kroner i andre kvartal. Det er en nedgang på 176 millioner kroner fra samme periode i fjor, som tilsvarer et fall på 32,6 prosent, viser kvartalsrapporten deres. 

Brutto driftsinntekter kom på 1,99 milliarder, mot 2,37 i samme periode året før – en nedgang på 16 prosent.

Driftsresultat kom på 540 millioner, som er mer enn en halvering fra samme periode året før da selskapet fikk 1,18 milliarder kroner i driftsresultat. 

Lavere kraftpris i 2024 og redusert bidrag fra kraftkontrakter sammenlignet med andre kvartal 2023 er hovedforklaringene på reduksjonen i konsernresultatet.

– Kraftprisen i andre kvartal er tilbake på et mer normalt nivå enn vi har hatt de siste årene, men svingningene gjennom døgnet er større enn før. Vi produserte mest når prisene var høyest, og greidde å slå gjennomsnittlig markedspris, sier konsernsjef Ragnhild Janbu Fresvik.

Kommer store investeringer 

Ifølge Fresvik skal Eviny investere like mye de 10 neste årene som konsernet har gjort de 100 forgående årene. 

– Eviny har ambisjoner om å bygge ut 2,5 TWh fornybar energi, doble kapasiteten i strømnettet og være en pådriver for elektrifisering, sier Fresvik.

Til tross for at inntektene ble halvert og resultatet falt med en tredjedel i andre kvartal, «slo» kraftselskapet markedet med 15 prosent da Eviny fikk en snittpris på 54 øre/kWh i andre kvartal. 

STORE TAP: Eviny tapte 52 millioner kroner på vindkraftprosjektene sine i andre kvartal, hovedsakelig på grunn av avskrivinger på merverdier i forbindelse med oppkjøp av vindkraftanleggene. Her fra Guleslettene vindkraftverk som ligger i kommunene Bremanger og Kinn og består av 47 turbiner. Foto: Eviny

I minus på vindkraft

Vannkraftproduksjonen var 1,7 TWh, en økning på 0,4 TWh fra året før. Vindkraftproduksjonen ved selskapets vindkraftverk, Guleslettene og Tellenes, var også høyere enn budsjettert. 

Rundt 15 prosent av Eviny sin samlede kraftproduksjon i et normalår kommer fra vindkraft. Netto driftsinntekter fra vindkraftproduksjon i andre kvartal utgjør 99 millioner kroner, med et driftsresultat på minus 52 millioner kroner. Hovedårsaken til det negative driftsresultatet er avskrivinger på merverdier i forbindelse med oppkjøp av vindkraftanleggene, opplyser selskapet. 

Eviny har også satt i gang en utredning rundt remtidig eierstruktur i Sogn og Fjordane Energi (SFE), hvor Eviny er nest største eier med 36,8 prosent. Alternativene inkluderer en mulig sammenslåing, videreføring av dagens eierskap, eller at Eviny selger seg ut.