<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kritisk til DNBs mange «hatter» i Vow

– Her har DNB påtatt seg veldig mange hatter som fra utsiden ser problematisk ut ovenfor det øvrige aksjonærfellesskapet, sier investeringsdirektør Mads Johannessen i Nordnet om Vow-dramaet. 

Publisert 11. sep.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 512 ord
Article lead
lead
KRITISK: Mads Johannessen, investeringsdirektør i Nordnet, mener DNB mange hatter i Vow er problematisk.  FOTO: Iván Kverme
KRITISK: Mads Johannessen, investeringsdirektør i Nordnet, mener DNB mange hatter i Vow er problematisk.  FOTO: Iván Kverme

I forrige uke skrev Finansavisen at DNB var på «begge sider av bordet» i det kriserammede børsnoterte selskapet Vow, fordi banken var kreditor samtidig som bankens meglerhus, DNB Markets, forsøkte å overbevise investorer til å skyte inn penger som skal brukes til å nedbetale deler av lånet.

Onsdag ble det klart at DNB har tvangsinnløst flesteparten av aksjene til største eier Ingerø Reiten Investment Company (IRIC), og blir selv selskapets hovedaksjonær.

– DNB vil opptre som en ansvarlig hovedaksjonær i selskapet, og vil støtte det pågående arbeidet med å få på plass en riktig kapitalstruktur. DNB vil i samråd med selskapet ta nødvendige grep for å sikre en ansvarlig utvikling over tid, og vil også vurdere eventuelle strategiske alternativer, til det beste for selskapet og aksjonærene, sier direktør for konserninvesteringer, Tor Arne Hansen i DNB.

– Problematisk

Investeringsdirektør Mads Johannessen i Nordnet mener det hele er problematisk for Vows øvrige aksjonærer. Aksjekursen har de seneste ukene vært i fritt fall og hittil i år er kursen ned 76 prosent. 

– Her har DNB påtatt seg veldig mange hatter som fra utsiden ser problematisk ut ovenfor det øvrige aksjonærfellesskapet. Å sitte på alle sider av bordet i en såpass dramatisk situasjon for selskapet stiller jeg meg undrende til, sier Johannessen. 

Tidligere onsdag stilte også meglersjef Hans Øyvind Haukeli i ABG Sundal Collier spørsmål ved DNBs mange roller i selskapet. – Er dette innafor, spurte han på X, ifølge Dagens Næringsliv. 

DNB, som har lånt ut 575 millioner kroner til Vow, gjentar svaret Finansavisen fikk i forrige uke da vi konfronterte banken:

«Det er strenge regler som sørger for at potensielle interessekonflikter skal unngås i situasjoner som denne, og DNB har lang erfaring med å håndtere at bank og meglerhus er involvert i flere prosesser som angår samme selskap», sier kommunikasjonsrådgiver Kari Vartdal Riise i DNB.

VOW-AKSJONÆR: Jo Nesbø FOTO: Newslab

Jo Nesbø blant aksjonærene

Det er bare smuler igjen for de øvrige aksjonærene i selskapet. DNB overtok 29,1 millioner av 31,1 millioner aksjer fra IRIC til kurs 2,595 kroner, noe som verdsetter DNBs aksjer til drøye 75 millioner kroner. De tre største aksjonærene bak DNB, som inkluderer Vow-sjef Henrik Badin – som for øvrig også har fått tvangssolgt noen aksjer, eier aksjer for bare 25 millioner kroner hver.  

Vow var blant aksjene som steg kraftig i den grønne euforien på Oslo Børs i 2020 og 2021. Aksjen nådde en topp i februar 2021 og har siden da falt 95 prosent. 

Blant småsparerne som har tapt penger på Vow er forfatter og tidligere aksjemegler Jo Nesbø, som gjennom sitt investeringsselskap Skriveverkstedet kjøpte 225.000 aksjer i fjor sommer på kurser rundt 15 kroner. Han har derimot solgt seg betydelig ned, først i mars og så for et par uker siden, og sitter ifølge aksjonærlistene igjen med 62.500 aksjer som nå er verdt kun 175.000 kroner. 

Nesbøs aksjetrading er dog småpenger i den store sammenhengen. I fjor tjente den suksessrike forfatteren fett på plasseringer i  eiendom, aksjer og obligasjoner – investeringer som har vokst seg til 422 millioner kroner ved utgangen av fjoråret.