Mandag rundt lunsjtider ble det kjent at Equinor går inn som nest største aksjonær i det danske havvindselskapet Ørsted med knappe 10 prosent av aksjene. Investorene svarte med å sende Equinor-aksjen ned over 2 prosent på nyheten.
– Hvorfor gjør de dette er det store spørsmålet alle lurer på. Equinor svarer med at det er en motsyklisk investering, men det virker ikke som kapitalmarkedet kommer til å juble over det, sier analytiker Anders Rosenlund i SEB.
Equinors aksjebeholdning er bygget opp over tid, gjennom en kombinasjon av kjøp av aksjer i markedet og en blokkhandel, opplyses det om. Markedsverdien på Equinors Ørsted-aksjer er på omtrent 2,5 millioner dollar, basert på sluttkursen fredag.
– Når man ser på Equinors fri kontantstrøm er Ørsted-investeringen håndterbar. Men jeg tror markedet forventer at de har en større plan enn å gjøre en motsyklisk investering ved å kjøpe 10 prosent av et så stort selskap som Ørsted. Det er en frykt for at de skal bruke enda mer penger på Ørsted, selv om de har sagt at de ikke vil ha en styrerepresentasjon, sier Rosenlund.
– Går i motsatt retning
Han trekker frem at Ørsted er kontrollert av den danske staten, så det betyr at Equinor må spille på lag med danske myndigheter for å komme noen vei.
– Jeg tror mange i markedet, spesielt her i Norge, heller hadde ønsket at Equinor brukte mindre penger på fornybart, snarere enn mer. Dette trekket blir nok oppfattet som at de går i motsatt retning, ved å bruke mer penger på fornybar energi, sier Rosenlund.
Danske Bank Markets-analytiker Vidar Lyngvær skriver i en oppdatering at Equinors aksjekjøp i Ørsted er en snarvei for å nå selskapet mål innen fornybar energi.
«Vi minner om at europeiske konkurrenter som BP, Total og Shell har redusert sine fornybarmål de siste årene, grunnet krevende økonomi. Vårt syn har vært at Equinor ikke ville klare å nå sitt 2030-mål om 12–16 GW kapasitet uten oppkjøp, og vi ser denne transaksjonen som en bekreftelse på dette», skriver han.
Analytikeren mener at fornybarsegmentet har negativ verdi i dagens aksjekurs.
«Denne transaksjonen kan øke sannsynligheten for at selskapet skiller ut fornybardivisjonen», skriver han.
– Helt på trynet
Forvalter Jan Petter Sissener er kritisk til aksjekjøpet, og stiller seg tvilende til om Equinor kan aksjemarkedet bedre enn investorene.
– Det hadde vært fint hvis Equinor kunne flagge hva intensjon egentlig er, hvis ikke er det helt på trynet å bruke 30 milliarder på aksjer i Ørsted, sier forvalter Jan Petter Sissener.
Aksjesjef og forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg er hverken veldig positiv eller negativ til transaksjonen:
– Det er litt overraskende at Equinor velger en sånn «baksete»-tilnærming i stedet for å satse på egne prosjekter. Åpenbart har de regnet på dette og funnet ut at det er billigere å kjøpe aksjer enn å bygge selv.
– De binder opp mye kapital og det er ikke vits i å sitte i baksetet i et annet selskap. Det er viktig at de sikrer seg litt innflytelse i selskapet også.
DNB Markets-analytiker Steffen Evjen trekker frem at Ørsted-oppkjøpet er en erstatning for organisk vekst. Han tror at Equinor sannsynligvis vil redusere fornybarinvesteringene etter kapitalmarkedsdagen i februar.
«Totalt sett er investeringene for 2024–2025 sannsynligvis allerede relativt fastlagt, og vi ser størst potensial for reduksjoner fra 2026 og fremover, der det ser ut til å være større fleksibilitet. Til tross for Ørsted-oppkjøpet men vi at det fortsatt er betydelig rom for ekstraordinære utbytter og/eller tilbakekjøp for å redusere gapet mot Equinors langsiktige mål for kapitalallokering», skriver han i en oppdatering.
Var verdt mer enn Equinor
I børsmeldingen skriver Equinor at investeringen er i tråd med selskapets strategi for verdidrevet vekst innen fornybar energi.
– Equinor har et langsiktig perspektiv og vil være en støttende eier i Ørsted. Dette er en motsyklisk investering i en ledende aktør med en førsteklasses portefølje av driftede havvindaktiva. Eksponeringen mot produserende aktiva utfyller Equinors egen havvindportefølje, som består av flere store prosjekter under utvikling, sier konsernsjef Anders Opedal i en pressemelding.
Under den grønne euforien på verdens børser i 2020 og 2021, steg Ørsted-aksjen til 1.400 danske kroner og var verdt over 900 milliarder kroner - betydelig mer enn Equinor.
Siden kurstoppen har Ørsted-aksjen falt 70 prosent, i samme periode som Equinor-aksjen har steget kraftig. Nå er markedsverdien i Ørsted 182 milliarder danske kroner, tilsvarende 284 milliarder kroner - en tredjedel av Equinor.
«Om Equinor tror på strategien sin innen fornybart, og målene de har på havvind, så er den billigste og lureste måten å kjøpe Ørsted», sa ABG Sundal Collier-analytiker John Olaisen til Finansavisen i november i fjor.